Przy okazji karnawału warto porozmawiać o drinkach. O koktajlach, łączeniu ich z jedzeniem oraz dbaniu o środowisko za barem opowiada portalowi Horecatrends.pl Piotr Mężeński, szef baru w restauracji LAS.
Jak mówi nam Piotr Mężeński, podczas pracy nad koktajlami istotna jest jakość wykorzystywanych alkoholi.
– Staram się tak dobrać alkohol, żeby cena i jakość szły w parze. Ciężko jest zrobić super koktajle na bazie alkoholu gorszej jakości. Dlatego poprzez wybieranie niesztampowych i niespotykanych marek stworzyliśmy kartę, która jest na dobrym poziomie. Oprócz standardowej karty menu mamy weekendowe sety: starter, danie główne, deser i łączymy je z koktajlami, które są temu dedykowane. Nasi barmani i kelnerzy są tak poinstruowani, że potrafią łatwo dobrać koktajl do wybranego jedzenia – tłumaczy barman.
Piotr odniósł się również do coraz bardziej popularnego trendu, jakim jest zastępowanie plastikowych słomek papierowymi.
– Idziemy z trendem, który się narodził i jest słuszny. Poprzez zastąpienie plastikowych słomek papierowymi staramy się ograniczać ilość śmieci, które produkujemy na barze, a tym samym ograniczamy wydatki. Natomiast zamiast standardowych chemikaliów na barze będziemy używać wody z octem, która jest zdecydowanie bardziej bezpieczna dla środowiska i tańsza – dodał Piotr Mężeński.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.