Partner portalu
Szef kuchni ALBERTINA Restaurant&Wine: stawiam na sezonowość, lokalność i krótką kartę (wideo) Grzegorz Fic, szef kuchni i współwłaściciel restauracji ALBERTINA Restaurant & Wine w Krakowie

Szef kuchni ALBERTINA Restaurant&Wine: stawiam na sezonowość, lokalność i krótką kartę (wideo)

Jak się przygotować na ponowne otwarcie lokalu gastronomicznego? - Oprócz porządków i dezynfekcji, trzeba także przeszkolić personel i pomyśleć o zmianach w menu. Ja postawiłem na sezonowość, lokalność i krótką kartę - mówi Grzegorz Fic, szef kuchni i współwłaściciel restauracji ALBERTINA Restaurant & Wine w Krakowie, który jest również współautorem poradnika "Bezpieczne miejsce do jedzenia w czasach COVID-19. Porady dla branży gastronomicznej" przygotowanego przez Makro Polska.

Autor: PP, www.horecatrends.pl Data: 10 czerwca 2020 08:02

- Nie ma mowy o powrocie do normalności na rynku gastronomicznym. Wprawdzie otworzyliśmy restauracje, ale wiele z nich - przynajmniej te w Krakowie - świeci pustkami. Z tego co wiem biznes ruszył już Warszawie - podkreśla Grzegorz Fic w rozmowie z Horecatrends.pl.

Jego zdaniem wakacje mogą zmienić ten niekorzystny trend. - Wiele osób, które spędzało urlop za granicą, w tym roku zostaną w Polsce - podkreśla.

Jak się przygotować na ponowne otwarcie lokalu gastronomicznego? - Oprócz porządków i dezynfekcji, trzeba także przeszkolić personel i pomyśleć o zmianach w menu. Ja postawiłem na sezonowość, lokalność i krótką kartę. Menu jest krótkie, ponieważ jest mniej gości. Chcę częściej zmieniać dania, np. co miesiąc - tłumaczy Grzegorz Fic.

Jak podkreśla, pandemia nie zawsze miała wpływ na rozwój rynku dostaw. - Znam restauratorów, którzy podczas zamknięcia lokali wcale nie zwiększyli dowozów. ALBERTINA zostało poniekąd zmuszona żeby je wprowadzić. Woziliśmy, wozimy i będziemy wozić. Jednak nie są to takie klasyczne dania na wynos. Dostarczamy półprodukty z przepisami i instrukcjami jak je przygotować i podać - mówi szef kuchni. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • POLISH FIRST

    Jeśli menu jest długie to robią wszystko i nic dobrze do końca. Restauracja w mojej opinii powinna mieć swoje specialite de la maison. Czymś się trzeba wyróżniać i nie tylko dlatego, że jesteśmy w okresie pandemicznym . Trzeba zredukować kartę.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.