Partnerzy portalu
Szef kuchni od kuchni - czyli cienie i blaski tego zawodu! fot. shutterstock

Szef kuchni od kuchni - czyli cienie i blaski tego zawodu!

Czy szefem kuchni się jest, czy się nim bywa? Co jest najważniejsze w tej profesji. Jakie wady i zalety ma wykonywanie tego zawodu. No i przede wszystkim z czym to się je - czyli cała prawda o zawodzie szefa kuchni.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 11 września 2019 08:36

Już od ponad roku rozmawiamy z różnymi szefami kuchni. Często pytamy ich o ten - kiedyś nieco marginalizowany, dzisiaj niezwykle poważany zawód. Rozmawiamy o wadach i zaletach życia i pracy w kuchni.

Aleksander Baron, twórca legendarnego i niestety już "świętej pamięci" miejsca Solec 44, szef kuchni i założyciel Baron - The Family zapewniał nas podczas rozmowy, że szefem kuchni się jest i nie da się od tego uciec. - To tak samo jak być żołnierzem, policjantem czy złodziejem. To jest praca 24 godziny na dobę. Nie jest to łatwe zajęcie. Dużo wymaga, dużo zabiera, trudno się żyje z szefowymi czy szefami kuchni...bo nasze życie zawsze zaczyna i kończy się właśnie w kuchni - dodał.

Jaka jest misja Barona jako szefa kuchni?

- Moją misją jest propagowanie i popularyzowanie produktów pochodzących od małych dostawców, robię to skutecznie od ponad dekady. Bardzo ważne jest dla mnie, żeby ten biznes był zaangażowany. Misją jest też uświadamianie ludziom co jest dobre, co zdrowe, co warto jeść. Pokazuję ludziom, że można inaczej. Dużo w mojej kuchni jest o doświadczaniu...- zapewniał podczas wywiadu.

Anna Klajmon, szefowa kuchni restauracji LAS, która notabene mieści się w siedzibie dawnego Solca 44.... również jest zdania, że szefem kuchni się jest, a nie bywa!

- Zawód szefa kuchni wymaga 100 proc. poświęcenia. Dobry szef kuchni powinien być w restauracji praktycznie zawsze. Tym trzeba żyć - mówiła w rozmowie z serwisem www.horecatrends.pl Anna Klajmon.

I dodała, że w ostatnim czasie kucharze zostali wyciągnięci z kuchni. - Na pewno duża w tym zasługa Gault&Millau, które postawiło na promowanie szefów kuchni a nie wyłącznie restauracji. Szefowie kuchni zaczęli się pokazywać, mówić o sobie, o swojej kuchni i gotowaniu - dodała Anna Klajmon.

Z kolei Adam Chrząstowski, szef kuchni i konsultant kulinarny wyznał na łamach horecatrends.pl, że jego zdaniem szef kuchni jest tak dobry, jak jego zespół.

Jego misją jako szefa kuchni jest dostarczanie radości gościom - uważa, że to jego pasja, a nie zawód!

- Jako szef kuchni myślę o tym co robię 24 godziny na dobę, łącznie ze snami - dodaje.

 Co powinni wiedzieć młodzi ludzie, którzy przygotowują się do zawodu? Z minusów Adam Chrząstowski wymienia stres, pracę pod presją czasu, niewygody związane z życiem towarzyskim czy rodzinnym i dużo ciężkiej fizycznej pracy, łącznie z pracą w wysokich temperaturach i ryzykiem ran. 

- Plusem jest to, że jest to zawód, który szybko daje satysfakcję z tego co robimy. Feedbeck od gości jest natychmiastowy - dodaje.

Jego zdaniem, wyjście szefów kuchni na salony i ich udzielanie się publicznie ma swoje dobre i złe strony. Podkreśla, że jest cała masa ludzi, którzy przy tej okazji próbują pójść na skróty, a przecież aby zostać szefem kuchni trzeba najpierw zdobyć odpowiednie doświadczenie. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.