Partnerzy portalu
Szef kuchni od kuchni - czyli cienie i blaski tego zawodu! fot. shutterstock

Szef kuchni od kuchni - czyli cienie i blaski tego zawodu!

Czy szefem kuchni się jest, czy się nim bywa? Co jest najważniejsze w tej profesji. Jakie wady i zalety ma wykonywanie tego zawodu. No i przede wszystkim z czym to się je - czyli cała prawda o zawodzie szefa kuchni.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 11 września 2019 08:36

- Ja osobiście zacząłem nazywać się szefem kuchni po 15 latach ciężkiej pracy - dodaje.

Dominik Duraj, szef kuchni katowickiej restauracji Villa Gardena widzi, że zawód szefa kuchni w ostatnim czasie awansował społecznie. Co to zmieniło w polskiej gastronomii?

- Bardzo dużo. My, szefowie kuchni, staliśmy się bardziej otwarci - dla gości, dla młodych adeptów sztuki kulinarnej. To było potrzebne dla rozwoju polskiej gastronomii, bo dzięki temu m.in. dzisiaj chętnie dzielimy się wiedzą. Kiedy ja zaczynałem swoją przygodę z gastronomią w latach 90-tych nie było takich możliwości - mówił podczas rozmowy z horecatrends.pl.

View this post on Instagram

Za nami pierwsze spotkanie z cyklu 🌟 Villa Gardena Luxury Dinners 🌟, które odbyło się w piątek 19 lipca. 🌟 Villa Gardena Luxury Dinners to cykl kameralnych i inspirujących spotkań w ciekawym, starannie dobranym gronie uczestników, przy udziale prestiżowych partnerów. Wieczory oparte są o indywidualnie opracowany scenariusz i uzupełnione autorskim menu opracowanym przez Szefa Kuchni Dominika Duraja. Wydarzenia te mają charakter zamknięty, a udział w nich odbywa się wyłącznie na specjalne imienne zaproszenie. � 🌟 W menu specjalnie opracowanym na piątkowe spotkanie nie zabrakło potraw opartych o wykwintne składniki takie jak jesiotr, kawior, sandacz, raki, przepiórka i trufle, uzupełnionych o wyselekcjonowane wina. O kompozycji dań opowiedział sam Szef Kuchni.�� 🌟 W programie spotkania znalazły się specjalne atrakcje zapewnione przez partnerów wydarzenia: Hotel Arłamów, Prudential l, Lexus oraz Browar PINTA. Zaproszeni goście mieli możliwość odbycia jazdy próbnej luksusowym samochodem, degustacji koneserskich piw starzonych w drewnianych beczkach po innych alkoholach oraz udziału w losowaniu nagród. 🌟Za nami cudowny wieczór, dziękujemy za udział gościom oraz partnerom, już wkrótce kolejne spotkanie z cyklu Villa Gardena Luxury Dinners. #restauracja #restauracjavillagardena #luxurydining #luxurydinner #finedinning #comfortfood #katowice #lexus #browarpinta #prudential #hotelarłamów #hotelarlamow #arłamów #katowicenielizbona #chorzów #śląsk #parkslaski #parkśląski #gdziezjescwkatowicach

A post shared by Restauracja Villa Gardena (@restauracja_villa_gardena) on

Jurek Sobieniak, szef kuchni, technolog i właściciel dwóch restauracji Sypka Mąka oraz bistro Niezłe Bydło twierdzi, że dobry szef kuchni musi być egocentrykiem. - Powinien umieć patrzeć w przyszłość i wyprzedzać inne zdarzenia. Układam menu, ale 20 proc. zawsze zostawiam moim kucharzom i oni mogą zaproponować swoje dania. Jeśli ich pomysły mi odpowiadają, to wprowadzam je do karty. W sytuacji, kiedy dostrzegam problemy tj. zbyt długi czas przygotowania bądź za wysoki food cost dania, wspólnie omawiamy problem. Wszystko jest uargumentowane, jeżeli jest z czymś kłopot, zawsze możemy go rozwiązać, coś zmodyfikować. W kuchni stawiam na dialog – stwierdził Sobieniak.

Kucharz z wykształcenia jest technologiem żywności. Czy daje mu to przewagę w kuchni nad innymi?

– Nie chce, żeby to zabrzmiało, że wywyższam się albo jestem krnąbrny, ale w pewnym sensie tak. Zdobyta w szkole wiedza połączona z gotowaniem sprawia, że mam ochotę dalej rozwijać się i tworzyć rynek kulinarny – ocenił Jurek Sobieniak. 

Robert Sowa, szef kuchni i właściciel restauracji N31 oraz Fork widzi, że młodzież obecnie bardzo poważanie i z zaangażowaniem podchodzi do kształcenia się w kierunku gastronomicznym.

– Obserwuję coś takiego, że im mniejsze miasto, tym młodzież bardziej jest zaangażowana. Żyje tym i chce to robić. W większym mieście jest większy lans wśród młodzieży. Natomiast jedni i drudzy są pracowici. Duże miasta dają też więcej możliwości, bo mamy wielu szefów kuchni i restauracji, w których młodzież może mieć praktyki – ocenił szef kuchni.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.