Rywalizacja o gwiazdki Michelina to poważna sprawa. Szefowie kuchni w restauracjach w całej Europie i nie tylko robią wszystko, by ich dania były na jak najwyższym poziomie na wypadek, gdyby odwiedzili ich recenzenci Michelina. Szczególnie mocno dotyczy to tych przybytków, które już mają gwiazdki i chciałby je zachować lub zwiększyć ich liczbę. Marc Veyrat, słynny francuski szef kuchni sprawę oceny swojej restauracji w najsłynniejszym przewodniku traktuje tak bardzo poważnie, że po obniżeniu rangi swojego lokalu postanowił wystąpić na drogę sądową.
Restauracja Veyrata - La Maison des Bois, straciła trzecią gwiazdkę w styczniu, po zaledwie roku bycia na szczycie. Powodem utraty gwiazdki, według recenzenta, miało być zastąpienie w serowym suflecie francuskich serów Reblochon, Beaufort i Tomme angielskim cheddarem.
Więcej na rp.pl