Szef kuchni pozwał Michelin za ocenę swojej restauracji



Rzeczpospolita - 25 września 2019 15:59


„Zostałem pozbawiony honoru” twierdzi Marc Veyrat i zarzuca, że recenzenci nie odróżniają cheddara od francuskich serów - czytamy w Rzeczpospolitej.

Rywalizacja o gwiazdki Michelina to poważna sprawa. Szefowie kuchni w restauracjach w całej Europie i nie tylko robią wszystko, by ich dania były na jak najwyższym poziomie na wypadek, gdyby odwiedzili ich recenzenci Michelina. Szczególnie mocno dotyczy to tych przybytków, które już mają gwiazdki i chciałby je zachować lub zwiększyć ich liczbę. Marc Veyrat, słynny francuski szef kuchni sprawę oceny swojej restauracji w najsłynniejszym przewodniku traktuje tak bardzo poważnie, że po obniżeniu rangi swojego lokalu postanowił wystąpić na drogę sądową.

Restauracja Veyrata - La Maison des Bois, straciła trzecią gwiazdkę w styczniu, po zaledwie roku bycia na szczycie. Powodem utraty gwiazdki, według recenzenta, miało być zastąpienie w serowym suflecie francuskich serów Reblochon, Beaufort i Tomme angielskim cheddarem.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Więcej na rp.pl