Partner portalu
Szef kuchni restauracji Isto: Czerpiemy inspiracje z natury (wideo) Patryk Dusza, szef kuchni katowickiej restauracji Isto

Szef kuchni restauracji Isto: Czerpiemy inspiracje z natury (wideo)

Patryk Dusza, szef kuchni katowickiej restauracji Isto, która została najlepszą restauracją Restaurant Week 2018 zdradził w rozmowie z Horecatrends.pl, skąd czerpie pomysły i inspiracje na dania, kto jest jego autorytetem oraz skąd pozyskuje składniki do swoich nieoczywistych dań.

Autor: Paulina Mroziak, horecatrends.pl Data: 28 listopada 2018 10:21

Menu restauracji Isto to kuchnia polska, a w troszeczkę innym, bardziej nowoczesnym wydaniu. - Nasza kuchnia charakteryzuje się przede wszystkim dbaniem o produkt. Staramy się sięgać po polskie produkty, ale także te naturalne i dostępne wokół nas, jak czeremcha, aronia, rokitnik, czarny bez - w zależności od sezonu. Są to produkty lekko zapomniane, a my staramy się je przybliżać smakoszom przekładając na nowoczesne techniki kulinarne - mówi Patryk Dusza.

- Naszą inspiracją jest natura i jej kalendarz. Czerpiemy także inspiracje z autorytetów kulinarnym. Moim jest szef Wojciech Modest Amaro, który zmienił polską gastronomię - dodaje

Kuchnia śląska ma duży wpływ na menu restauracji Isto. - Staramy się podawać tradycyjne potrawy wraz z mniej oczywistymi dodatkami. To trochę dekonstrukcja tych potraw i definiowanie na nowo - mówi. - W naszej karcie pojawiła się np. golonka gotowana w 80 st.C przez 12 godzin. To doprowadza do tego, że mięso jest bardzo kruche i soczyste. Podajemy ją z czipsami ze świńskiej skóry, pianką z piwa, consomme - długo gotowanym bulionem z kiszonej kapusty, risotto z polskiej pszenicy oraz robionym na miejscu masłem i rzemieślniczą musztardą - wymienia Patryk Dusza.

W takim ciekawym i nieoczywistym menu dużą rolę odgrywają dostawcy składników do przygotowywania dań. - Korzystamy z różnych źródeł dostaw. To z jednej strony katowicki BioBazar, skąd pozyskujemy certyfikowane owoce i warzywa, lokalne stawy rybne, ale także lasy, gdzie zrywamy np. jadalne chwasty czy owoce leśne - tłumaczy.

Regionalność i sezonowość to mocne trendy obowiązujące w kuchni Patryka Duszy. Jednak przyznaje on, że odcina się od trendów gastronomicznych, które bardzo szybko się zmieniają. - My po prostu robimy swoje, czerpiemy inspiracje z natury i staramy się, aby nasi goście byli zadowoleni - podsumowuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.