Partnerzy portalu

Szef kuchni Villa Gardena: gastronomia łaknie jakościowych składników (wideo)

O zawodzie szefa kuchni, o śląskich smakach oraz wysokiej jakości produktach, rozmawiamy z Dominikiem Durajem, szefem kuchni śląskiej restauracji Villa Gardena.

Autor: MB; www.horecatrends.pl Data: 08 kwietnia 2019 13:49

 

Jak smakuje Śląsk i Twoja Villa Gardena?

- Kuchnia śląska jest postrzegana przez pryzmat rosołu z makaronem i rolady śląskiej. Nie ma w tym nic złego, jednak jeśli zagłębimy się w nią, to okazuje się, że jest tam wiele ciekawych produktów i połączeń smakowych. W Villa Gardena stawiamy na produkty, bo bez wysokiej jakości produktów nie ma wysokiej jakości dań. Dominuje u nas kuchnia międzynarodowa, ale sporo czasu, podczas przygotowywania naszych kompozycji, poświęcamy regionowi śląskiemu.

Wysokiej jakości składniki kupujemy w całej Polsce. Np. z Zielenicy pozyskujemy pstrąga czy ikrę wędzoną. 

Czy łatwo dzisiaj o dostawców wysokiej jakości produktów? 

Jest dziś na pewno łatwiej niż jeszcze kilka lat temu. Polska gastronomia cały czas się rozwija, baza dostawców również będzie się rozwijać - głównie ze względu na to, że zapotrzebowanie na tego typu produkty jest obecnie ogromne.

Jaka jest Twoja misja jako szefa kuchni?

Wraz z zespołem chcemy pokazywać gościom znane i lubiane smaki i dania w kreatywny i wyjątkowy sposób. 

Zawód szefa kuchni w ostatnim czasie awansował społecznie. Co to zmieniło w polskiej gastronomii?

Bardzo dużo. My, szefowie kuchni, staliśmy się bardziej otwarci - dla gości, dla młodych adeptów sztuki kulinarnej. To było potrzebne dla rozwoju polskiej gastronomii, bo dzięki temu m.in. dzisiaj chętnie dzielimy się wiedzą. Kiedy ja zaczynałem swoją przygodę z gastronomią w latach 90-tych nie było takich możliwości.

Szefem kuchni się jest czy się nim bywa?

Jest się nim 24 godziny na dobę!

 

Dominik Duraj, to szef kuchni katowickiej restauracji Villa Gardena. W roku 2017 uznany za Szefa Roku Polski południowej, jeden z 5 najlepszych Szefów kuchni w Polsce według francuskiego, prestiżowego przewodnika Gault&Millau. Jako jeden z nielicznych w Polsce zdobył 3 czapki oraz został nominowany do nagrody Chef of the Year. Jego domeną w życiu codziennym jest: "Pogłębiaj wiedzę, podążaj za trendami i ...ciężko pracuj".

Zobacz również: 

MENU główne - kwestionariusz Horecatrends.pl: Dominik Duraj, szef kuchni Villa Gardena

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.