Partnerzy portalu
Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej z żądaniami ws. zmian przepisów prawa Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej z żądaniami ws. zmian przepisów prawa; fot. shutterstock.com

Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej z żądaniami ws. zmian przepisów prawa

Autor: www.horecatrends.pl Data: 27 października 2020 08:28

Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej działając w imieniu swoich członków tj. podmiotów prawnych z sektora gastronomii, zwraca się ponownie z żądaniem natychmiastowego wprowadzenia zmian przepisów prawa dotyczących podmiotów świadczących usługi gastronomiczne i cateringowe.

W związku z brakiem reakcji na PETYCJĘ z dnia 21 października 2020 r. oraz pojawieniem się merytorycznych Propozycji Związku Przedsiębiorców i Pracodawców w zakresie wsparcia firm w czasie COVID 2.0, tzw. „Tarczy 100 Miliardów dla pracy” Sztab uzupełnia wcześniejsze żądania.

ŻĄDANIA:

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

1. Żądamy merytorycznego Planu dla Gastronomii Polskiej na najbliższe 6 miesięcy!!

Reaktywne i zupełnie nieprzewidywalne działania rządu powodują, że biznes gastronomiczny stał
się całkowicie niezarządzalny. Jesteśmy gotowi jako Sztab Kryzysowy do aktywnego
uczestniczenia w przygotowaniu takiego Planu, opartego o standardowy reżim sanitarny wpisany
w strategię DDM (dystans, dezynfekcja, maseczki).

2. Żądamy zwolnienia ze składek na ubezpieczenia społeczne wszystkich przedsiębiorców oraz pracowników na okres 6 miesięcy, jako wsparcie dla prawie 76.000 przedsiębiorców zatrudniających ponad milion pracowników. Milion miejsc pracy = 3 miliony członków polskich rodzin. Sztab Kryzysowy nie jest w opozycji do rządu. Jesteśmy merytorycznym gronem przedsiębiorców gotowych do rozmów i mediacji w celu ochrony miejsc pracy i rodzinnych biznesów gastronomicznych.

3. Wprowadzenie stałej i jednolitej stawki 8% VAT na wszystkie produkty (żywność i
napoje) i usługi gastronomiczne od dnia 01.11.2020 r.

4. Stworzenie „Funduszu Wsparcia Gastronomii” na wzór Funduszu dla Kultury

Na wzór : Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 30 września 2020 r. w sprawie wsparcia
finansowego jednostek prowadzących działalność kulturalną w dziedzinie teatru, muzyki lub
tańca. [Dz. U. z 2020 poz. 1729]

Na podstawie: art. 65 ust. 29 ustawy z dnia 31 marca 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych
rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych
chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych oraz niektórych innych ustaw.
[Dz. U. poz. 568, 695, 1086, 1262 i 1478]

5. Wprowadzenie „Tarczy Antykryzysowej dla Gastronomii Polskiej” na wzór tarczy
antykryzysowej dla Turystyki.

Na wzór Ustawy z dnia 17 września 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach
związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, w tym:

a) stworzenie Funduszu Gwarancyjnego dla Gastronomii Polskiej w ramach Tarczy, dla
wierzycieli czynszów najmu w szczególności prywatnych właścicieli nieruchomości

b) uruchomienie programu redukcji czynszów najmu przez jednostki budżetowe w Polsce o 90% i
programu pomocowego refundacji czynszów najmu komercyjnych w tym samym zakresie w
terminie od 01.11.2020 r. do 30 czerwca 2021 r.

c) umorzenie obowiązku spłat dotychczasowych dotacji z PFR

d) wprowadzenie „bonu gastronomicznego” na wzór „bonu turystycznego”.

e) dla przedsiębiorców z branż objętych rygorami wykraczającymi poza standard DDM (dystans,
dezynfekcja, maseczki) – kredyt obrotowy w rachunku bieżącym, udzielany w wysokości do
10% obrotu za rok 2019, gwarantowany przez Polski Fundusz Rozwoju. Instrument powinien
być w 100% zwrotny (z uwzględnieniem preferencyjnego oprocentowania kredytu). Dostęp do
instrumentu nie powinien być objęty żadnymi dodatkowymi wymogami, tzn. możliwość
skorzystania z niego powinni mieć wszyscy przedsiębiorcy z wspomnianych branż,
niezależnie od zatrudnienia, bieżących obrotów etc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz