Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej działając w imieniu swoich członków tj. podmiotów prawnych z sektora gastronomii, zwraca się ponownie z żądaniem natychmiastowego wprowadzenia zmian przepisów prawa dotyczących podmiotów świadczących usługi gastronomiczne i cateringowe.
W związku z brakiem reakcji na PETYCJĘ z dnia 21 października 2020 r. oraz pojawieniem się merytorycznych Propozycji Związku Przedsiębiorców i Pracodawców w zakresie wsparcia firm w czasie COVID 2.0, tzw. „Tarczy 100 Miliardów dla pracy” Sztab uzupełnia wcześniejsze żądania.
ŻĄDANIA:
1. Żądamy merytorycznego Planu dla Gastronomii Polskiej na najbliższe 6 miesięcy!!
Reaktywne i zupełnie nieprzewidywalne działania rządu powodują, że biznes gastronomiczny stał
się całkowicie niezarządzalny. Jesteśmy gotowi jako Sztab Kryzysowy do aktywnego
uczestniczenia w przygotowaniu takiego Planu, opartego o standardowy reżim sanitarny wpisany
w strategię DDM (dystans, dezynfekcja, maseczki).
2. Żądamy zwolnienia ze składek na ubezpieczenia społeczne wszystkich przedsiębiorców oraz pracowników na okres 6 miesięcy, jako wsparcie dla prawie 76.000 przedsiębiorców zatrudniających ponad milion pracowników. Milion miejsc pracy = 3 miliony członków polskich rodzin. Sztab Kryzysowy nie jest w opozycji do rządu. Jesteśmy merytorycznym gronem przedsiębiorców gotowych do rozmów i mediacji w celu ochrony miejsc pracy i rodzinnych biznesów gastronomicznych.
3. Wprowadzenie stałej i jednolitej stawki 8% VAT na wszystkie produkty (żywność i
napoje) i usługi gastronomiczne od dnia 01.11.2020 r.
4. Stworzenie „Funduszu Wsparcia Gastronomii” na wzór Funduszu dla Kultury
Na wzór : Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 30 września 2020 r. w sprawie wsparcia
finansowego jednostek prowadzących działalność kulturalną w dziedzinie teatru, muzyki lub
tańca. [Dz. U. z 2020 poz. 1729]
Na podstawie: art. 65 ust. 29 ustawy z dnia 31 marca 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych
rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych
chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych oraz niektórych innych ustaw.
[Dz. U. poz. 568, 695, 1086, 1262 i 1478]
5. Wprowadzenie „Tarczy Antykryzysowej dla Gastronomii Polskiej” na wzór tarczy
antykryzysowej dla Turystyki.
Na wzór Ustawy z dnia 17 września 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach
związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, w tym:
a) stworzenie Funduszu Gwarancyjnego dla Gastronomii Polskiej w ramach Tarczy, dla
wierzycieli czynszów najmu w szczególności prywatnych właścicieli nieruchomości
b) uruchomienie programu redukcji czynszów najmu przez jednostki budżetowe w Polsce o 90% i
programu pomocowego refundacji czynszów najmu komercyjnych w tym samym zakresie w
terminie od 01.11.2020 r. do 30 czerwca 2021 r.
c) umorzenie obowiązku spłat dotychczasowych dotacji z PFR
d) wprowadzenie „bonu gastronomicznego” na wzór „bonu turystycznego”.
e) dla przedsiębiorców z branż objętych rygorami wykraczającymi poza standard DDM (dystans,
dezynfekcja, maseczki) – kredyt obrotowy w rachunku bieżącym, udzielany w wysokości do
10% obrotu za rok 2019, gwarantowany przez Polski Fundusz Rozwoju. Instrument powinien
być w 100% zwrotny (z uwzględnieniem preferencyjnego oprocentowania kredytu). Dostęp do
instrumentu nie powinien być objęty żadnymi dodatkowymi wymogami, tzn. możliwość
skorzystania z niego powinni mieć wszyscy przedsiębiorcy z wspomnianych branż,
niezależnie od zatrudnienia, bieżących obrotów etc.