Partnerzy portalu
Tadeusz Müller: Jestem zwolennikiem otwierania gastronomii z nowymi standardami bezpieczeństwa (wywiad) Tadeusz Müller, fot. facebook.com/foodnetworkpolska

Tadeusz Müller: Jestem zwolennikiem otwierania gastronomii z nowymi standardami bezpieczeństwa (wywiad)

Tadeusz Müller razem z siecią ORZO przymierzał się do startu kolejnego lokalu, tym razem we Wrocławiu. Przeddzień zaplanowanego otwarcia, rząd ogłosił stan pandemii. O skutkach tej decyzji, gastronomii w czasach koronawirusa i powrocie do normalności restaurator opowiada w rozmowie z horecatrends.pl.

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 27 kwietnia 2020 07:51

Horecatrends.pl: Jak pandemia koronawirusa wpłynęła na Twoją działalność zawodową?

Tadeusz Müller: W mojej branży jak i w turystyce jest bardzo źle. Większość lokali, które się otworzyły na wynosy, nie zarabia, ale przynajmniej ludzie są czymś zajęci. Ludzie po 20-30 latach ciężkiej pracy nagle zamknęli się w domach. Cała branża szykowała się na wiosenne otwarcie lokali, które dla większości branży jest najlepszym okresem w roku i w tym momencie przyszedł przez nikogo niezapowiedziany lockdown gastronomii. Widać, że nikt z otoczenia rządu nie pracował w młodości w restauracji, bo wiedzieliby, że towar w magazynach przedstawia sporą wartość. Co robisz, gdy z dnia na dzień zostajesz z towarem o wartości 40 tyś. zł. Rozdajesz go potrzebującym albo wyrzucasz... Ale większość idzie w straty. Dwie restauracje, w które jestem zaangażowany, są zamknięte. ORZO ruszyło z wynosami, a w menu znalazły się hity sprzedażowe ORZO.

Obecnie dużo pracuję projektowo, od 1,5 miesiąca przebywamy z Blanką na Mazurach. Realizuję zdalnie 3 projekty, które zaczęły się przed kryzysem. Są to duże projekty sieciowe i restauracyjne.

Natomiast jestem przekonany, że tak szybko jak nastał kryzys, tak szybko z niego wyjdziemy. Tak twierdzą czołowi ekonomiści światowi, powołujący się na historię poprzednich kryzysów z XIX w i XVII w. Liczę, że szczepionka pojawi się znacznie szybciej. Jestem zwolennikiem otwierania gastronomii z nowymi standardami bezpieczeństwa. W autobusie można tak samo zarazić się wirusem co w restauracji. Przy czym, w restauracji można oddzielić nastawkami z plexi gości i można skorzystać z sanitariatów. Polacy nie zaakceptują decyzji o głosowaniu na prezydenta przy równoczesnym zamknięciu gastronomii. ORZO w marcu miało otworzyć swój 5. lokal, tym razem we Wrocławiu, i przeddzień otwarcia wszystko zamknięto.

Wspomniałeś o otwarciu kolejnej restauracji ORZO, sieci w którą jesteś zaangażowany wspólnie między innymi z Maćkiem Żakowskim. Jak duże starty spowodowała pandemia koronawirusa dla waszych lokali?

Niestety nie z każdym rozmowy w sprawie czynszu przynoszą efekty. ORZO na chwilę obecną ma zaległości w czynszu wynoszące paręset tysięcy złotych. A starty spowodowane zamknięciem wynoszą ok. 1,5 mln zł. To ekstremalnie trudna sytuacja dla każdego z osobna. Od 8. lat jestem związany biznesowo z partnerami z ORZO i widzimy, jak nasza praca wykuta w skale, kruszy się. Maciek Żakowski zainicjował szczytną akcję na te czasy, ogłaszając Delivery Week, który dał restauracjom pozytywny sygnał do uruchomienia dostaw.  

"Gorzej bywało i brawa bili" to moje motywacyjne motto. Będziemy silniejsi za rok. Mamy inne wyzwania przed sobą, jak radzenie sobie z suszą. Wiemy, że dawny klimat nie wróci do Polski. Susza przez pokolenia zbliżała się z Afryki i przemieszczała ku północy. Modlę się o szczepionkę na Covid-19 i o skuteczne narzędzia radzenia z suszą. I będzie dobrze.

Regularnie na swoim profilu na Instagramie zamieszczasz filmy ze swojej kuchni. Czy Twoim zdaniem tego typu działania w mediach społecznościowych i fakt, że zostały zamknięte restauracje, spowodują, że wzrośnie moda na gotowanie w domu?

Ile można w domu gotować posiłków? Czy Polacy są przygotowani na 31 posiłków w miesiącu? Nie sądzę, żeby większość sobie radziła z tym z uśmiechem na twarzy. Widzę, że to bardzo mocno wpływa na ludzi, szczególnie w Hiszpanii. Rozmawiam z bardzo zasmuconymi Hiszpanami, którzy w większości przypadków nie umieją gotować, bo zawsze im mama gotowała albo jedli menu del dia w Mesonach, czyli jadłodajniach. To ciężki szok dla kraju o największej ilości lokali gastronomicznych przypadających na 1. osobę. Dlatego u mnie na insta pojawiły się filmy z inspiracjami do prostych form posiłków. Każdy dzieli się tym, czym może. W przerwie w pracy wymyślamy danie i nagrywamy szybkie przepisy. Ale nie będzie tak, że w kryzysie Polacy opanowali kuchnię przez formę edukacji na Instagramie i nie wrócą do swoich ulubionych lokali. Restauracje dają ludziom poczucie przynależności do grupy, potrzeby estetyczne, poznawcze, samorealizacji, fizjologiczne itd. Jest szereg funkcji, które daje współczesna restauracja i to się nie zmieni.

Dziękuję za rozmowę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.