Taproom w Browarze Tenczynek to miejsce kulinarnych przyjemności oraz degustacji piwa, okowity i wódki, które można nalać sobie samemu. Bistro & pub - inicjatywa Janusza Palikota i Tomka Czechowskiego - rozpoczął działalność 1 lutego.
Bistro & Pub Taproom w Browarze Tenczynek to dzieło Tomka Czechowskiego i Janusza Palikota. Nowe miejsce w Tenczynku (Małopolskie) wystartowało 1 lutego 2023 r.
Centralnym punktem lokalu jest ceramiczna kolumna z kranami, czyli tap, z którego można samodzielnie nalać sobie piwa, okowity lub wódki. Jak działa beerwall? Karta, którą otrzymuje gość pozwala skorzystać z 14 kranów, z których płyną wyprodukowane w Tenczyku piwa rzemieślnicze, Okovity oraz wódki kraftowe. Kartę należy umieścić w czytniku, podstawić szklankę pod kran pod kątem 45 stopni i nalać sobie wybrany produkt.
W Taproomie można się również degustować Miej Wyjebongo, Buh z Tobą, ''Auqa Vita'' i Mishmash.
Kuchni Taproom Tenczynek szefuje Jacek Nowak, a menu lokalu podzielone jest na kęsy, przystawki, dania główne i desery. Kęsy to np. Ziemniak Palikota, Selekcja pikli czy Skrzydełka z kurczaka. Przystawki to m.in. Kanapka z rybnym rillettes, śledź czy tatar wołowy. Dania główne to Żebro wieprzowe, Pręgę wołową czy Pstrąga a'la Fish n Chips.
W każdej kategorii znajdują się dania wegetariańskie. W kęsach brukselka, w przystawkach danie z selera oraz żur, w daniach głównych np. pierogi z twarogiem, ziemniakami, podgrzybkami i palonym masłem tymiankowym,
Oba desery w menu oznaczono symbolem wegetariańskie, a są to Sernik Wyjebongo, a w nim ''sos pomarańczowy z wódką Wyjebongo'' oraz Tarteletka - jabłka z hibiskusem, pate sablee, mascarpone.
Bistro&Pub Taproom Tenczynek jest czynne codziennie w godz. 12-22. Lokal zachęca do rezerwacji miejsc.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.