×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
TAPROOM, bistro & pub Palikota i Czechowskiego już działa. Piwa i okowity można sobie nalać samemu
Taproom Tenczynek to połączenie bistra i pijalni alkoholi produkowanych na miejscu. Fot. Taproom Tenczynek/Facebook

TAPROOM, bistro & pub Palikota i Czechowskiego już działa. Piwa i okowity można sobie nalać samemu

Autor: Katarzyna Gubała Data: 01 lutego 2023 19:20

Taproom w Browarze Tenczynek to miejsce kulinarnych przyjemności oraz degustacji piwa, okowity i wódki, które można nalać sobie samemu. Bistro & pub - inicjatywa Janusza Palikota i Tomka Czechowskiego - rozpoczął działalność 1 lutego.

Bistro & Pub Taproom w Browarze Tenczynek to dzieło Tomka Czechowskiego i Janusza Palikota. Nowe miejsce w Tenczynku (Małopolskie) wystartowało 1 lutego 2023 r. 

W Taproom lejesz samodzielnie

Centralnym punktem lokalu jest ceramiczna kolumna z kranami, czyli tap, z którego można samodzielnie nalać sobie piwa, okowity lub wódki. Jak działa beerwall? Karta, którą otrzymuje gość pozwala skorzystać z 14 kranów, z których płyną wyprodukowane w Tenczyku piwa rzemieślnicze, Okovity oraz wódki kraftowe. Kartę należy umieścić w czytniku, podstawić szklankę pod kran pod kątem 45 stopni i nalać sobie wybrany produkt. 

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

W Taproomie można się również degustować Miej Wyjebongo, Buh z Tobą, ''Auqa Vita'' i Mishmash. 

Kęs Palikota z wędzonym węgorzem

Kuchni Taproom Tenczynek szefuje Jacek Nowak, a menu lokalu podzielone jest na kęsy, przystawki, dania główne i desery. Kęsy to np. Ziemniak Palikota, Selekcja pikli czy Skrzydełka z kurczaka. Przystawki to m.in. Kanapka z rybnym rillettes, śledź czy tatar wołowy. Dania główne to Żebro wieprzowe, Pręgę wołową czy Pstrąga a'la Fish n Chips. 

W każdej kategorii znajdują się dania wegetariańskie. W kęsach brukselka, w przystawkach danie z selera oraz żur, w daniach głównych np. pierogi z twarogiem, ziemniakami, podgrzybkami i palonym masłem tymiankowym, 

Oba desery w menu oznaczono symbolem wegetariańskie, a są to Sernik  Wyjebongo, a w nim ''sos pomarańczowy z wódką Wyjebongo'' oraz Tarteletka - jabłka z hibiskusem, pate sablee, mascarpone. 

Bistro&Pub Taproom Tenczynek jest czynne codziennie w godz. 12-22. Lokal zachęca do rezerwacji miejsc. 

Czytaj też Tomek Czechowski: Chcę, żeby restauracja była doświadczeniem. To mają być dwie najlepsze godziny, które spędziłeś od dawna

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • Aga

    Super menu,brawo że bezmięsne!!!!