×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Tarta ze szparagami to wiosenny hit. Tę z przepisu Ewy Wachowicz można jeść na ciepło i na zimno
Jak zrobić tartę ze szparagami? | fot. Shutterstock

Tarta ze szparagami to wiosenny hit. Tę z przepisu Ewy Wachowicz można jeść na ciepło i na zimno

Autor: Witold Stech Data: 10 maja 2023 11:23

Szparagi są niezwykle wszechstronne. Można je gotować na parze, dusić, piec, panierować, grillować lub smażyć w woku. Wśród szparagowych dań popularna jest np. tarta. Jak ją zrobić?

Szparagi to wiosenny przysmak, który najczęściej się gotuje i smaży, taki sposób podania jest najprostszy, ale jeżeli zależy nam na nieco bardziej wyszukanym przepisie - warto postawić na tartę ze szparagami. Tym bardziej, że można ją spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Tarta ze szparagami wg Ewy Wachowicz. Jak ją zrobić?

Tarta ze szparagami to danie, które łączy w sobie świeżość i chrupkość z delikatnym smakiem i aromatem. Swoim przepisem na to danie podzieliła się również autorka programu "Ewa Gotuje", popularna restauratorka Ewa Wachowicz. Wystarczy kilka podstawowych składników, dostępnych w niemal każdej kuchni, by stworzyć to danie.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Przepis na tartę ze szparagami na cieście francuskim

Składniki:

Ciasto

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • ⅓ łyżeczki soli

Nadzienie

  • 2 pęczki szparagów
  • 4 jajka
  • 2 szklanki śmietany 12-18%
  • 300 g sera żółtego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Tarta z szparagami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. | fot. Shutterstock

Jak zrobić tartę ze szparagami z przepisu Ewy Wachowicz?

Krok 1. Na stolnicy przesiać mąkę, dodając zimne masło, które należy posiekać i posolić. Tworzymy z zagniecionego ciasta kopczyk z dołkiem w środku. Do niego wybijamy jajka, mieszamy i wyrabiamy ciasto. W zamkniętym pojemniku wkładamy je na pół godziny do lodówki.

Krok 2. Po wyjęciu z lodówki ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy. Przekładamy je do formy na tartę wysmarowanej masłem i nakłuwamy widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia, a następnie obciążamy grochem lub kulkami ceramicznymi. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, po czym usuwamy papier i pieczemy kolejne tyle.

Krok 3. Farsz do tarty tworzymy rozbełtując jajka w misce, dodając do nich śmietanę i ser (połowę kroimy w kostkę, a drugą ścieramy na tarce). Umyte i osuszone szparagi pozbawiamy końcówek, krojąc łodygi w grube plastry, które wrzucamy do farszy.

Krok 4. Całość przyprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem i mieszamy wykładając na spód. Przykrywamy całość główkami szparagów i pieczemy w 180 st. C przez pół godziny. Tarta będzie pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

źródło: ewawachowicz.pl

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz