Szparagi są niezwykle wszechstronne. Można je gotować na parze, dusić, piec, panierować, grillować lub smażyć w woku. Wśród szparagowych dań popularna jest np. tarta. Jak ją zrobić?
Szparagi to wiosenny przysmak, który najczęściej się gotuje i smaży, taki sposób podania jest najprostszy, ale jeżeli zależy nam na nieco bardziej wyszukanym przepisie - warto postawić na tartę ze szparagami. Tym bardziej, że można ją spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Tarta ze szparagami to danie, które łączy w sobie świeżość i chrupkość z delikatnym smakiem i aromatem. Swoim przepisem na to danie podzieliła się również autorka programu "Ewa Gotuje", popularna restauratorka Ewa Wachowicz. Wystarczy kilka podstawowych składników, dostępnych w niemal każdej kuchni, by stworzyć to danie.
Składniki:
Ciasto
Nadzienie
Krok 1. Na stolnicy przesiać mąkę, dodając zimne masło, które należy posiekać i posolić. Tworzymy z zagniecionego ciasta kopczyk z dołkiem w środku. Do niego wybijamy jajka, mieszamy i wyrabiamy ciasto. W zamkniętym pojemniku wkładamy je na pół godziny do lodówki.
Krok 2. Po wyjęciu z lodówki ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy. Przekładamy je do formy na tartę wysmarowanej masłem i nakłuwamy widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia, a następnie obciążamy grochem lub kulkami ceramicznymi. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, po czym usuwamy papier i pieczemy kolejne tyle.
Krok 3. Farsz do tarty tworzymy rozbełtując jajka w misce, dodając do nich śmietanę i ser (połowę kroimy w kostkę, a drugą ścieramy na tarce). Umyte i osuszone szparagi pozbawiamy końcówek, krojąc łodygi w grube plastry, które wrzucamy do farszy.
Krok 4. Całość przyprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem i mieszamy wykładając na spód. Przykrywamy całość główkami szparagów i pieczemy w 180 st. C przez pół godziny. Tarta będzie pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
źródło: ewawachowicz.pl
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.