Tikrow - czy to szansa na poprawę na rynku pracy w gastronomii?



www.horecatrends.pl - 22 października 2019 14:01


W spółkę Tikrow zainwestował Black Forest, fundusz inwestycyjny Michała Sołowowa. Tikrow to platforma pośrednicząca między firmami poszukującymi elastycznych form zatrudnienia a osobami gotowymi pracować w systemie "na godziny" - również w gastronomii.

- Dla nas wsparcie funduszu oznacza możliwość szybszego rozwijania technologii przy równoległym rozbudowywaniu działu sprzedaży i marketingu – zaznacza Krzysztof Liczbański z Tikrow.

Tikrow to przykład rozwiązania określanego mianem marketplace, wpisującego się jednocześnie w globalny trend tzw. ekonomii współdzielenia. Z jednej strony przedsiębiorstwa publikują na stworzonej przez Tikrow platformie oferty pracy „na godziny”, a z drugiej, osoby o określonych predyspozycjach i umiejętnościach, poszukują dorywczych zajęć, bez zobowiązań.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

O atrakcyjności, z perspektywy zarówno pracowników jak i pracodawców, decyduje wysoka elastyczność proponowanych form zatrudnienia oraz brak konieczności podejmowania trwałych zobowiązań. Dla pracodawców istotne jest to, że mają błyskawiczny dostęp do „dodatkowych rąk do pracy” oraz uregulowane obligatoryjne formalności, za które odpowiada Tikrow. Zaś dla podejmujących się wykonania zadania, kluczową zaletą jest prostota „zatrudnienia się” online (rejestracja w systemie i podjęcie pracy zajmuje kilkanaście minut) i natychmiastowa wypłata wynagrodzenia, zaraz po zakończeniu pracy.

Tikrow pozyskała do grona swoich klientów m.in. graczy z rynku handlu i dystrybucji i HoReCa. Wśród nich znajdują się takie marki, jak sieć kawiarni i cukierni Grycan czy sklepy Leroy Merlin.