Partnerzy portalu
 Transgourmet i Selgros Cash&Carry wysyłają młodych kucharzy do Francji! fot. materiały prasowe

Transgourmet i Selgros Cash&Carry wysyłają młodych kucharzy do Francji!

Dawid Wantrych i Emilia Czyrko wygrali Polskie Eliminacje do Les Chefs en Or 2020 organizowane przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry. Zwycięska ekipa z wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych pokonała 7 zespołów z całej Polski i zapewniła sobie wyjazd do Paryża, przygotowując najlepszą interpretację konkursowego dania składającego się z kaczki, dyni i suszonej śliwki.

Autor: JS/horecatrends.pl Data: 22 listopada 2019 08:53

20 listopada w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie odbył się wielki finał Polskich Eliminacji do Les Chefs en Or 2020 w kategorii juniorów. Uczniowie wyłonieni w szkolnych półfinałach, kolejny raz zmierzyli się z konkursowymi składnikami – kaczką barbarie, dynią piżmową oraz suszonymi śliwkami. Zawodnicy pokazali progres jaki osiągnęli dzięki treningowi z Bartoszem Peterem oraz wskazówkom otrzymanym od niego podczas listopadowego szkolenia. Najlepsze danie przygotował zespół w składzie Dawid Wantrych i Emilia Czyrko. Zwycięzcy, nie ukrywali radości i wzruszenia.

– Startujemy razem w konkursach od trzech lat, dzięki czemu świetnie się rozumiemy i pracujemy niemal bez słów. Ta nagroda jest doskonałym zwieńczeniem naszej wspólnej pracy. Przygotowując dzisiejsze danie, stawialiśmy na oryginalność oraz maksymalne wykorzystanie składników. Zaserwowaliśmy roladkę z piersi z kaczki w cranchu z kaczej skóry i orzechów laskowych z podwędzanym puree z dyni i jabłka, tortellini z dynią, babeczkę z musem śliwkowo-dyniowym, śliwkowym demi glace i parisienne z dyni w karmelu. Jesteśmy bardzo dumni, że to danie zapewniło nam zwycięstwo – podsumowuje Dawid Wantrych z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.

Ocena profesjonalnego jury

Transgourmet i Selgros Cash&Carry umożliwia młodym kucharzom reprezentowanie Polski na arenie międzynarodowej, zapewniając jednocześnie promocję poza granicami kraju i zdobycie nowych doświadczeń.

Stawką w konkursie, oprócz reprezentacji  Polski na  konkursie Les Chefs en Or w Paryżu były wyjątkowe nagrody – wartościowe stypendium, cykl szkoleń pod okiem ekspertów w Instytucie Kulinarnym Transgourmet oraz staż w restauracji Senses odznaczonej gwiazdką Michelin. Jurorzy, oceniający pracę zespołów podczas zmagań, również byli wyjątkowi. W składzie jury technicznego znaleźli się: Lech Pluciński, konsultant Narodowej Kadry Kucharzy Polski oraz chef kuchni restauracji F Delicious, Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Bartosz Peter, ekspert w Instytucie Kulinarnym i kapitan Narodowej Kadry Kucharzy Polski. Sędziowie oceniali przede wszystkim wykorzystanie technik kulinarnych, zarządzenie czasem i składnikami oraz czystość na stanowisku pracy. Jury degustacyjne skupiło się na smaku, wyglądzie, kompozycji dania oraz jego zgodności z tematem przewodnim. Konkursowe potrawy smakowali: Barbara Starecka, dziennikarka kulinarna i podróżniczka, Karol Lisiński, manager Centrum Doradztwa Kulinarnego Transgourmet, Zenon Hołubowski, konsultant Narodowej Kadry Kucharzy Polski, certyfikowany sędzia WACS oraz Ciprian Nicolescu, szef kuchni, założyciel i trener w Instytucie Kulinarnym Augusta Escoffier w Rumunii.

Transgourmet i Selgros Cash&Carry inwestuje w młodych

Rozwój branży jest ważną częścią działalności Transgourmet i Selgros Cash&Carry, który od lat wspiera szkoły  gastronomiczne w kraju inwestując w najmłodsze pokolenie przyszłych szefów kuchni i ekspertów gastronomii. 

– Za nami zmagania młodych talentów kulinarnych w ramach eliminacji do prestiżowego konkursu Les Chefs En Or. Cieszę się, że jako organizacja mamy możliwość wspierania najzdolniejszych w kraju i umożliwianie im spełnienia swoich marzeń. W listopadzie 2020 roku spotkamy się na wielkim finale w Paryżu. Jestem przekonany, że odpowiednio przygotowani, zawalczą o zwycięstwo. Już dziś mogę powiedzieć, że nie zaprzestajemy naszej współpracy ze szkołami gastronomicznymi w całym kraju i będziemy pracowali nad kolejnymi edycjami konkursu – mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Transgourmet i Selgros Cash&Carry.

– W Transgourmet i Selgros Cash&Carry stawiamy na rozwój młodzieży, ponieważ widzimy w młodych adeptach sztuki kulinarnej potencjał i szansę na dalszy rozwój polskiej branży gastronomicznej w Polsce i za granicami kraju. Cieszę się, że spotkam się na szkoleniach ze zwycięzcą, który jest wyjątkowo utalentowany i razem będziemy pracować nad dalszym szlifowaniem jego umiejętności – komentuje Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.