Ali Ahmed Aslam, uważany za twórcę przepisu na kurczaka tikka masala, zmarł w Glasgow. Miał 77 lat. Stworzone przez niego danie to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni indyjskiej - informuje tvn24.pl.
Zmarł Ali Ahmed Aslam, właściciel restauracji Shish Mahal w Glasgow.
Ali Ahmed Aslam pochodził z Pakistanu, w młodym wieku przeprowadził się do szkockiego Glasgow, gdzie w 1964 roku otworzył własną restaurację Shish Mahal.
Uważa się, że Ali Ahmed Aslam jest twórcą przepisu na słynnego kurczaka tikka masala, jedną z najpopularniejszych obecnie potraw kuchni indyjskiej. To danie składające się z marynowanego i usmażonego kurczaka w sosie śmietanowym z pomidorami i przyprawami.
Kurczak tikka masala (ang. chicken tikka masala) to danie oparte na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej.
Jest to rodzaj grillowanych lub smażonych filetów z kurczaka uprzednio marynowanych (kurczak tikka), podawanych w specjalnym śmietanowym sosie masala z pomidorów i aromatycznych przypraw, serwowanych na gorąco.
Początki kurczaka tikka masala są sporne. Najczęściej podaje się, że potrawa powstała w Glasgow pod koniec lat 60. XX wieku, kiedy jeden z klientów restauracji poprosił o sos do tradycyjnego kurczaka tikka, gdy ten wydał mu się zbyt suchy[1]. Kucharz miał zaimprowizować sos z zupy pomidorowej, jogurtu i przypraw. Wiele restauracji w Wielkiej Brytanii twierdzi przy tym, że to u nich wynaleziono kurczaka tikka masala. Można przypuszczać jedynie, że potrawa z pewnością pojawiła się między rokiem 1950 a 1970. Jedno ze źródeł datuje oryginalną recepturę na 1947 r., a miała ona powstać w Delhi. Jednak według innej teorii pochodzi ona z Indii Brytyjskich, gdzie była sposobem na dostosowanie lokalnej kuchni do brytyjskich gustów smakowych. Jej pierwowzorem mógł być murgh makhni, czyli maślany kurczak – tradycyjne danie pochodzące z Pendżabu w Indiach.