Partnerzy portalu
Tydzień Kuchni Polskiej ruszy 11 listopada. Kraków dał przedsmak festiwalu Od lewej: Szymon Gatlik, przewodnik kulinarny Kraków Food&Travel, szef kuchni Zbigniew Sonik oraz Magdalena Magdalena Figurna, menedżer ds. PR i komunikacji wewnętrznej Makro Polska. Fot. Katarzyna Gubała/PTWP

Tydzień Kuchni Polskiej ruszy 11 listopada. Kraków dał przedsmak festiwalu

Autor: Katarzyna Gubała Data: 07 listopada 2022 10:40

11 listopada rozpocznie się festiwal Tydzień Kuchni Polskiej. Kulinarne obchody Święta Niepodległości będą trwać do 20 listopada, a my mieliśmy okazję posmakować dań kuchni Małopolski, Podhala, Wielkopolskiej oraz Ignacego Jana Paderewskiego. W festiwalu bierze udział kilkaset restauracji w całej Polsce.

W gościnnych progach Hotelu Stary w Krakowie odbyło się wydarzenie dające przedsmak festiwalu kulinarnego Tygodnia Kuchni Polskiej, jaki odbywać się będzie od 11 do 20 listopada w restauracjach w całej Polsce. Gości witano biało-czerwonym welcome drinkiem.

Welcome drink.jpg

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Nad selekcją win tego wieczora czuwała Marzena Czarnota, ekspert ds. sprzedaży HoReCa w MAKRO Cash and Carry Polska S.A. ''Biało-czerwone'' dania przygotowali: szef kuchni Kuba Kowalczyk, który przybliżał gościom Smaki Małopolski; szef kuchni Zbigniew Sonik, który dowodził Przystankiem kulinarnym ''Kuchnia Wielkopolski''; Krzysztof Żurek, szef kuchni Restauracji ''Trzy Rybki'' w Hotelu Starym w Krakowie, który sprawował pieczę nad przystankiem kulinarnym ''Ignacy Jan Paderewski''.

Podczas wydarzenia Przedsmak Tygodnia Kuchni Polskiej prezentowano następujące dania: 

Kuchnia Małopolski

  • Krokiet z pstrąga wędzonego w cieście kefirowym, puree z buraka oraz suszonej śliwki - do krokieta zaproponowano białe wino Srebrna Góra Cuvee;
  • Konfitowane kacze udo, biała kasza gryczana z grzybami, czerwona kapusta, redukcja z porto i czarnego bzu
  • Małdrzyki z masłem palonym oraz marmoladą z dzikiej róży z wiśniami

Szef kuchni Kuba Kowalczyk.

Kuchnia Podhala

  • Moskole z rydzami i góralskim serem
  • Jagnięcina - połączono ją z różowym Cabernetem d'Anjou.  
  • Ciasto z żurawiną

Moskole z rydzami.jpg

Ignacy Jan Paderewski

  • Barszcz (zdaniem Neli idealny w filiżance dla zmęczonego koncertem artysty)
  • Bigos Neli Rubinstein (dla zmęczonego koncertowaniem artysty)
  • Mazurek - do niego podano wino Zibbibo Muscat z Włoch. 

Kuchnia Wielkopolski

  • Parzybroda z czerwoną kapustą
  • Pierogi z gęsiną i aronią - do pierogów zaproponowano wino Pfaffl Zweigelt.
  • Tartoletka z białym makiem i kruszonymi migdałami

    Tartoletka z białym makiem.

Tydzień Kuchni Polskiej - kiedy ruszy festiwal?

Tydzień Kuchni Polskiej startuje 11 listopada. Kulinarne obchody Święta Niepodległości trwać będą do 20 listopada. 

Jakie menu przygotowują restauracje na Tydzień Kuchni Polskiej?

Menu przygotowane przez restauracje na Tydzień Kuchni Polskiej składa się z flagowych lub specjalnie przygotowanych na tę okazję dań, serwowanych w danych lokalach. W skład 3-daniowego menu wchodzą: przekąska lub zupa, drugie danie i deser. Zestaw dań oferowany jest w specjalnej festiwalowej cenie.

Tydzień Kuchni Polskiej - jak zarezerwować festiwalowe menu?

Na stronie tydzien-kuchni-polskiej.pl należy wybrać restaurację, w której chce się dokonać rezerwacji, dzień i godzinę, liczbę osób oraz menu i opłacić voucher. Po dokonaniu tych prostych formalności, na wskazany przez uczestnika adres e-mail wpłynie potwierdzenie dokonania rezerwacji oraz przypomnienie o terminie degustacji, na dzień przed terminem wizyty w lokalu.

Tydzień Kuchni Polskiej - ile to kosztuje?

W zależności od restauracji i rodzaju serwowanego menu festiwalowego, cena wynosi 69 zł, 99 zł lub 119 zł za osobę - w zależności od restauracji oraz menu (do wyboru są menu mięsne i bezmięsne). W cenie menu gość festiwalu otrzymuje także napój powitalny. Do każdej rezerwacji restauracja zaserwuje także jedną butelkę wody (jedna na stolik).

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz