‘’Top jakość triumfuje. Od zawsze uważam, że jesteście nr 1… zaraz po moim Fukierze’’ - skomentowała Magda Gessler przyznanie Restauracji Fiorentina w Krakowie nagrody Poland’s Best Restaurant 2022 w konkursie World Culinary Awards.
Fiorentina Dom Polski to restauracja hotelowa Balthazar Design Hotel, położona niedaleko Wawelu w Krakowie. Restauracja znajduje się w kamienicy z przełomu XV i XVI wieku przy ul. Grodzkiej.
Nazwa Fiorentina Dom Polski uosabia gościnność, która łączy kulturę polską i włoską. ‘’Fiorentina’’ pochodzi od steka po florencku, ale kuchnia tej restauracji opiera się głównie na polskich produktach wysokiej jakości.
Magda Gessler komentując nagrodę Poland’s Best Restaurant 2022 w konkursie World Culinary Awards dla krakowskiej restauracji Fiorentina Dom Polski napisała w swoich social mediach:
‘’Brawo!!! Gratulacje dla Fiorentina…..to absolutnie zaskakujące miejsce!!! Przytulne, z idealnym smakiem i wyczuciem!!! TOP jakość …. dziś triumfuje!!!’’.
Magda Gessler zdradziła w programie ‘’Odkrycia Magdy Gessler’’, że restaurację ‘’Fiorentina’’ poleciła jej córka Lara Gessler.
‘’Wpadłam tu i nie mogłam uwierzyć w tak znakomite wnętrze. Takie łał!’’ - mówiła na planie programu nagrywanego w 2019 r. Magda Gessler.
Restauratorkę i ‘’kuchenną rewolucjonistkę’’, Robert Koczwara, szef kuchni ‘’Fiorentina’’, związany z tą restauracją od jej początków, od 2017 r. - oczarował m.in. pstrągiem ojcowskim zamarynowanym w esencji warzywnej z dodatkiem octu, a podawanym z jabłkiem, śliwką sechlońską i kawiorem z pstrąga pod kopułą z cukru, do której trafił jeszcze dym wędzarniczy z jabłoni.
Drugą przystawką było pâté z foie gras z kaczej wątroby w żelu wiśniowym (przystawka miała kształt wiśni) z konfiturą figową i karmelizowanymi orzechami laskowymi. Magda Gessler określiła ją ‘’luksusową Polskę na talerzu’’.
Po żurku na zakwasie żytnim z karczochami smażonymi w głębokim tłuszczu jak czipsy, szef Koczwara podał Magdzie Gessler jagnięcinę z okolic Nowego Sącza. Biodrówkę jagnięcą zaserwował z puree z fasoli, galaretką z buraka i wina oraz fasolą Piękny Jaś z emulsją szczypiorkową. Danie uzupełniał sos zrobiony na kościach jagnięcych z dodatkiem jałowca oraz ziemniak w popiele.
Podczas kolacji nie mogło zabraknąć steka po florencku (z polskiej wołowiny) z solą wędzoną, podanego z musem kukurydzianym z 18-miesięcznym serem Bursztyn, zapiekanym jak crème brulee.
Na deser szef kuchni ‘’Fiorentina’’ podał restauratorce ‘’szarlotkę’’ - serwowaną w czerwonej ‘’bombce’’ z cukru wypełnionej karmelową espumą, prażonym jabłkiem i lodami, a zaserwowanej na kruszonce.
‘’Wrażenia są nieprzeciętne, smak jest niebywały (…) Restauracja Fiorentina zaskakuje. Każde jej danie jest dziełem sztuki. Szczerze Was tu zapraszam’’ - komplementowała kuchnię Roberta Koczwary Magda Gessler.
Odcinek programu ‘’Odkrycia Magdy Gessler’’ poświęcony krakowskiej restauracji ‘’Fiorentina’’ można zobaczyć na platformie ‘’Player’’.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.