Partnerzy portalu
Va Bene Cicchetti - nowy lokal z kuchnią wenecką w Warszawie Va Bene Cicchetti to nowy lokal z kuchnią wenecką w Warszawie. / fot. materiały prasowe

Va Bene Cicchetti - nowy lokal z kuchnią wenecką w Warszawie

Autor: oprac. JS Data: 30 sierpnia 2022 08:45

Agata Szaran i Emanuele Guidi, którzy tworzą restaurację Va Bene na stołecznym Powiślu, otworzyli swój drugi lokal w Warszawie. Va Bene Cicchetti mieści się przy ul. Waryńskiego 9c.

Włoskie przekąski owiane tajemnicą Cicchetti, bo tak właśnie brzmi nazwa baru, to nic innego jak przekąski podawane w Wenecji do wina czy aperitivo. Koncepcja, przypominająca nieco hiszpańskie tapasy, jest we Włoszech stosunkowo mało popularna, dlatego tym bardziej przykuła uwagę Agaty i Emanuele.

– Pierwszy raz wspólnie wybraliśmy się do Wenecji, aby odwiedzić tatę Emanuele - Alfredo, który świętował tam swoje urodziny – opowiada Agata. – Rozkoszując się lokalnymi przekąskami i winem, a także typowym dla regionu spritzem select włoskim aperitivo z oliwką w środku, zakochaliśmy się w kuchni pełnej owoców morza, ryb i małych przekąsek, tak rzadko spotykanych we Włoszech – dodaje.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Va Bene Cicchetti to młodsza siostra Va Bene na Powiślu. / fot. materiały prasowe

Agata Szaran i Emanuele Guidi, właściciele Va Bene fot. materiały prasowe

Cicchetti zachwyciło Agatę i Emanuele tak bardzo, że jeszcze tego samego wieczoru, w wynajmowanym wówczas weneckim apartamencie, zaczęli tworzyć własne interpretacje przekąsek - włoskich Cicchetti. Koncepcja tak bardzo podbiła ich serca i podniebienia, że do Wenecji, w poszukiwaniu inspiracji, wracali jeszcze kilka razy.

– Wybraliśmy się tam w każdej porze roku aby jeszcze bardziej doświadczyć lokalności miejsca oraz sezonowości kuchni dodaje Emanuele  Idea przeniesienia cicchetti na warszawski grunt powoli dojrzewała. Giacomo Carreca pochodzący z Sycylii (Palermo), a jednocześnie wybitny kucharz fine dining, stworzył menu w którym bazą są tradycyjne weneckie smaki z twistem jego własnych doświadczeń kulinarnych. Giacomo Carreca zdobywał swoje doświadczenie w gwiazdkowych restauracjach w Europie, a inspiruje się wielokulturową kuchnią, taką jak azjatycka, hiszpańska czy brytyjska – tłumaczy Agata. 

Włoska atmosfera w klimatycznych wnętrzach

Va Bene Cicchetti wyróżnia się nie tylko kuchnią, ale również designem. Wszystko za sprawą studia NOKE Architects, którego twórcy – przy projektowaniu baru – inspirowali się specyficzną architekturą i wystrojem weneckich lokali. Nie mogło zabraknąć również kolorowej mozaiki, nawiązującej do Wenecji na wiele sposobów. Do tworzenia wystroju NOKE Architects zaprosili graficzkę – Olę Niepsuj, której prace są warszawiakom doskonale znane. Artystka jest również odpowiedzialna za identyfikację wizualną lokalu, która bez wątpienia zwraca uwagę i pozostaje w pamięci.

Wnętrze Va Bene Cicchetti. / fot. materiały prasowe

Bar Va Bene Cicchetti. / fot. materiały prasowe

Agata Szaran, Emanuele Guidi, Aleksandra Hyz, Karol Pasternak, Piotr Maciaszek, Ola Niepsuj, czyli osoby odpowiedzialne za powstanie lokalu. / fot. materiały prasowe

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz