W Hiszpanii splajtowało już 85 tys. placówek gastronomicznych



PAP - 16 grudnia 2020 14:43


Epidemia Covid-19 doprowadziła do zamknięcia w Hiszpanii pomiędzy styczniem a październikiem ponad 85 tys. placówek gastronomicznych, z czego 50 tys. barów - wynika z raportu hiszpańskiej organizacji hotelarzy i restauratorów HdE.

Według opublikowanych w środę przez dziennik "El Mundo" wniosków z raportu, spadek liczby działających w Hiszpanii lokali nasilił się od połowy marca, kiedy rząd Pedra Sancheza na podstawie przepisów o stanie zagrożenia epidemicznego wprowadził lockdown.

Jak odnotowuje "El Mundo", autorzy raportu wskazują, że z powodu przywracanych od września przez poszczególne regiony Hiszpanii restrykcji epidemicznych do końca roku tendencja likwidowania placówek gastronomicznych może się nasilić, a w całym 2020 roku splajtuje prawdopodobnie 100 tys. lokali.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Organizacje branżowe szacują, że w hiszpańskiej gastronomii zatrudnionych jest obecnie 1,7 mln osób, z których około 1 mln może w najbliższych miesiącach stracić pracę.

Najtrudniejsza sytuacja dotyczy barów, których w Hiszpanii jest około 180 tys. wśród wszystkich 240 tys. placówek gastronomicznych. Tylko od stycznia do października zbankrutowało 50 tys. barów. Dla porównania, pomiędzy 2009 a 2019 rokiem wskutek problemów finansowych musiało zakończyć działalność 20 tys. hiszpańskich barów.