×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
W La Pasta Bar można zjeść pasta fresca z kręgów pecorino i parmezanu
Pasta Pistacchio w La Pasta Bar w Katowicach. Fot. La Pasta Bar/Facebook

W La Pasta Bar można zjeść pasta fresca z kręgów pecorino i parmezanu

Autor: Katarzyna Gubała Data: 12 maja 2023 11:05

W Katowicach otworzył się La Pasta Bar z pasta fresca. Makaron wytwarzany jest na miejscu przy użyciu włoskich mąk. W menu znalazły się cztery klasyczne pasty oraz dwie pasta specjale.

W biurowcu DL Tower na Wełnowcu, dzielnicy położonej na północy Katowic, 10 maja otworzył się La Pasta Bar z świeżym makaronem.

W menu na otwarcie lokalu znalazły się cztery klasyczne pasty: Pomodoro, Cacio e Pepe, Ragu i Polpete. Są też dwie Pasta Speciale: Tartufo! (z kremowym sosem na bazie śmietanki, pasty z czarnych trufli oraz gorgonzoli dolce DOP) i Pistacchio (z kremowym sosem na bazie śmietanki i pasty pistacjowej, podawany z włoską wędliną Pancetta Arrotolata lub - w wersji wegetariańskiej z serem gorgonzola dolca DOP).

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

W menu dostępne są również dodatki - pasty można wzbogacić dodatkowo o grana padano, Buratta di Bufala, rukolę lub pistacje.

Pasta fresca powstaje na miejscu

W menu oznaczono, z jakimi makaronami podawane są dania, np. Pomodoro ze spaghetti a Cacio e Pepe z makaronem typu calamari lub spaghetti. Jako że pasty przyrządzane są na świeżo, na oczach gości istnieje możliwość wyboru kształtu makaronu. Wybrane pasty są przygotowywane w kręgach serów: Ser Pecorino Romano di Lazio DOP oraz parmezanu. 

W dniu otwarcia dostępne były cztery rodzaje: spaghetti, calamari, tagliatelle oraz mafaldine - wstążki z falowanymi krawędziami. Wybór makaronów będzie się zmieniał. Wystarczy do włoskiej maszyny do makaronu La Monferrina, w której powstaje pasta fresca zamontować inne końcówki. Zapowiadane są również specjalne edycje pasta fresca np. z sepią. 

W menu La Pasta Bar znajdują się również tiramisu, deser dnia, włoskie kawy i napoje. Pasty kosztują od 22 zł 44 zł (za pastę Pistacchio).

La Pasta Bar w Katowicach.

Fani pasty spotykają się przy marmurowym barze

La Pasta Bar jest faktycznie barem. Na środku lokalu znajduje się potężny kwadratowy bar z marmuru. Goście mogą zasiadać przy trzech bokach tego kwadratu. Mają widok na stanowisko, przy których robione są pasty. Zamówienia składa się przy barze. Jest też osobny czteroosobowy stolik oraz wysokie stoły przy witrynach. Wkrótce przed lokalem ma pojawić się ogródek.

La Pasta Bar w Katowicach.

La Pasta Bar w Katowicach jest czynny codziennie w godz. 12-19.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz