×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
W nowym menu Śląskiej Prohibicji wiosna. Jakie dania proponuje chef Szymon Bracik?
Śląska Prohibicja wprowadziła nowe, wiosenne menu. Fot. Materiały prasowe

W nowym menu Śląskiej Prohibicji wiosna. Jakie dania proponuje chef Szymon Bracik?

Autor: Katarzyna Gubała Data: 30 kwietnia 2023 09:25

Z okazji rozpoczęcia sezonu wiosennego, szef kuchni restauracji Śląska Prohibicja w Katowicach-Nikiszowcu Szymon Bracik wprowadził do menu wiele świeżych składników.

W nowej karcie Śląskiej Prohibicji znalazły się m.in. lekka odsłona tatara z ogórkiem małosolnym i pistacjami, prohibicyjna interpretacja bliskowschodniego labneha, sznita z gęsiną, klasyczne szparagi z beszamelem, troć w towarzystwie guacamole oraz wiele innych.

- Z pewnością warto spróbować chłodnika z sałaty z dodatkiem kawioru z pstrąga, którego nazwa - Święto Wiosny - idealnie oddaje jego wiosenny charakter. To prawdziwa eksplozja wiosennych aromatów - zapewnia Aleksandra Mucha, dyrektor restauracji Śląska Prohibicja.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Gumiklejzy z truflami

Nowością wśród dań głównych są ''sola Dover w sosie z cydru, polik wołowy z młodą kapustą, sezonowany schab wieprzowy z szafy do sezonowania stojącej w prohibicyjnym kąciku win oraz niezwykle delikatny kurczak paderbornski ze szparagami''.

Dla miłośników roślinnych dań, restauracja proponuje kluski - gumiklejzy z truflami, orzeźwiające sałatki oraz grillowaną cukinię w towarzystwie burraty. Dla tradycjonalistów pozostają stałe pozycje menu, takie jak rolada z modrą kapustą, golonka pieczona w ciemnym piwie oraz pierogi z kaczką. 

Pastry chef zaprasza tym razem na Sycylię

Nie można zapomnieć również o deserach, które wprowadza do menu pastry chef Martyna Widera wraz zespołem. Wśród nowości znaleźć można m.in. Sycylię - interpretację kultowych włoskich lodów w brioszce oraz bezę tym razem w miętowo-egzotycznych aromatach.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz