Z okazji rozpoczęcia sezonu wiosennego, szef kuchni restauracji Śląska Prohibicja w Katowicach-Nikiszowcu Szymon Bracik wprowadził do menu wiele świeżych składników.
W nowej karcie Śląskiej Prohibicji znalazły się m.in. lekka odsłona tatara z ogórkiem małosolnym i pistacjami, prohibicyjna interpretacja bliskowschodniego labneha, sznita z gęsiną, klasyczne szparagi z beszamelem, troć w towarzystwie guacamole oraz wiele innych.
- Z pewnością warto spróbować chłodnika z sałaty z dodatkiem kawioru z pstrąga, którego nazwa - Święto Wiosny - idealnie oddaje jego wiosenny charakter. To prawdziwa eksplozja wiosennych aromatów - zapewnia Aleksandra Mucha, dyrektor restauracji Śląska Prohibicja.
Nowością wśród dań głównych są ''sola Dover w sosie z cydru, polik wołowy z młodą kapustą, sezonowany schab wieprzowy z szafy do sezonowania stojącej w prohibicyjnym kąciku win oraz niezwykle delikatny kurczak paderbornski ze szparagami''.
Dla miłośników roślinnych dań, restauracja proponuje kluski - gumiklejzy z truflami, orzeźwiające sałatki oraz grillowaną cukinię w towarzystwie burraty. Dla tradycjonalistów pozostają stałe pozycje menu, takie jak rolada z modrą kapustą, golonka pieczona w ciemnym piwie oraz pierogi z kaczką.
Nie można zapomnieć również o deserach, które wprowadza do menu pastry chef Martyna Widera wraz zespołem. Wśród nowości znaleźć można m.in. Sycylię - interpretację kultowych włoskich lodów w brioszce oraz bezę tym razem w miętowo-egzotycznych aromatach.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.