Już od 21 marca, czyli pierwszego dnia wiosny goście restauracji Grupy Jarczyński ceniący kuchnię wegetariańską lub preferujący lżejsze dania będą mieć do dyspozycji specjalne wegetariańskie karty.
Artur Jarczyński, właściciel restauracji i ekspert kuchni świata przypomina, że dania wegetariańskie są w kartach restauracji Grupy Jarczyński nie od dzisiaj.
- Zdaję sobie sprawę, że kojarzymy się głównie z wysokiej jakości mięsem, świeżymi rybami oraz owocami morza. Teraz jednak postanowiliśmy zadbać bardziej o naszych gości myślących szczególnie o zdrowiu i swojej linii. Nasi kucharze przygotowali przepyszne dania. Inspirowali się kuchniami świata. Warto więc odbyć smakowitą wycieczkę i po kolei odkrywać nowe smaki w naszych restauracjach. To będzie podróż pełna świeżości, ponieważ na wiosnę używamy sporo nowalijek - zapewnia Jarczyński.
Jako przystawkę Der Elefant zaserwuje kolorową sałatkę ze świeżych warzyw i szpinaku z pieczonym kozim serem i pestkami dyni. Nowością będzie także dwukolorowy krem z cukinii. Amatorów pożywnych dań Der Elefant zaprosi na marokański tadżin w warzywami i ciecierzycą. Na deser podaje zielone orzeźwienie - sorbet z owoców kiwi z bazylią.
Będzie kalifornijsko - na przystawkę w Jeff's podadzą tatara z avocado z nowalijkami. Potem wege burger z soczystymi, chrupiącymi warzywami. Na deser zaproszą gości na zielony koktajl, który doda mocy na cały dzień.
Na Podwalu goście mogą zamówić dwie zupy: pachnący chłodnik z ogórka
z nowalijkami lub krem z gruszki i pietruszki oraz sałatkę z nowalijek w sosie koperkowym. Na głodniejszych czekać będzie stek z kalafiora z batatami oraz puree z zielonego groszku, a na deser mus kokosowy z malinami i duszonymi daktylami.
Szwejk zaprosi swoich gości na chłodnik z rzodkiewką i świeżym koprem, placki
z cukinii z sosem miętowym z kolendrą (dla peskatarian wersja z łososiem wędzonym) a na deser słodkie malinowe mascarpone z granolą.
Otto oczywiście nie byłoby sobą, gdyby nie zaczęło od mocnego, włoskiego akcentu - tak, to zielone minestrone. Oprócz tego w wiosennym menu znajdzie się pizza z mozzarellą, rzodkiewką i szczypiorkiem. Na deser kokosowe chia z musem wiśniowym.
Na przystawkę Bazyliszek zaprosi na zupę krem z selera, tagliatelle ze świeżymi szparagami i migdałami lub gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną, marchewką i grzybami. A na deser coś co każde dziecko, nawet duże lubi najbardziej - naleśniki z owocami i sosem waniliowym.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.