Partnerzy portalu
Wakacje w Zakopanem: hotelarze zadowoleni, ale restauratorzy narzekają Chociaż na Krupówkach jest gwarno, a w restauracjach i karczmach dominują zajęte stoliki, to nie przekłada się to wprost na zarobki w tej strefie obsługi turystów. Fot. Shutterstock

Wakacje w Zakopanem: hotelarze zadowoleni, ale restauratorzy narzekają

Autor: PAP Data: 30 lipca 2022 09:25

Na półmetku wakacji hotelarze spod Tatr są zadowoleni z frekwencji turystycznej; powody do narzekań mają jednak restauratorzy - wskazuje Karol Wagner z Tatrzańskiej Izby Gospodarczej. Goście zamawiają mniej.

Hotelarze i operatorzy turystyczni spod Tatr są bardzo zadowoleni z frekwencji turystycznej w lipcu, chociaż trzeba przyznać, że sezon wakacyjny rozkręcał się dłużej niż zazwyczaj - wskazuje Karol Wagner. 

Dodaje, że również w poprzednich latach sam początek wakacji, czyli pierwsze dwa tygodnie cieszyły się mniejszym zainteresowaniem niż późniejsze turnusy. Tak też było i w tym roku.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Obłożenie na sierpień w Zakopanem sięga 80 proc.

Bardzo duży ruch turystyczny był faktycznie odczuwalny w Zakopanem od trzeciego tygodnia wakacji. Dopełniły się też rezerwacje na dalsze terminy - na sierpień. Obłożenie wynosi blisko 80 proc. Początek wakacji był też bardziej deszczowy, co mogło odstraszyć niektórych turystów, ale w kolejnych dniach było słonecznie i upalnie.

- Wakacyjne rezerwacje pod Tatrami są absolutnie satysfakcjonujące dla hotelarzy. Trzeba zaznaczyć, że jest drożej z uwagi na wzrost cen towarów oraz usług czy też energii - dodał Wagner.

Właściciele gastronomii mają mniejsze utargi

O ile hotelarze i właściciele pensjonatów są zadowoleni z sezonu, to z drugiej strony powodów do satysfakcji nie mają właściciele restauracji i punktów gastronomicznych. Chociaż na Krupówkach jest gwarno, a w restauracjach i karczmach dominują zajęte stoliki, to nie przekłada się to wprost na zarobki w tej strefie obsługi turystów.

- Dosyć czytelnie spadł średni rachunek licząc per capita, czyli z każdego stolika restauratorzy notują mniejsze utargi w porównaniu z latami poprzednimi - wskazał Wagner.

Powołując się na informacje od przedstawicieli branży dodał, że w poprzednich latach goście zamawiali więcej, a incydentalne było dzielenie porcji na kilka osób.

- Teraz takie zamówienia są standardem. W gastronomii kluczem nie jest obłożenie stolików, a średnia utarg od stolika - zauważył Karol Wagner.

Koszty gastronomii wzrosły o 28 proc. 

Branża gastronomiczna informuje, że koszty funkcjonowania restauracji wzrosły w stosunku do poprzedniego roku o 28 proc. sumując ceny zaopatrzenia i energii.

Turyści którzy jeszcze nie zarezerwowali miejsc noclegowych na sierpień w Zakopanem, mogą mieć trudności z ich znalezieniem, gdyż większe obiekty jak hotele i pensjonaty są w dużej mierze w całości zarezerwowane. Nadal można znaleźć wolne pokoje w obiektach oddalonych od Krupówek.

- Warto szukać wolnych pokoi bezpośrednio u przedsiębiorców i nie korzystać z portali pośredniczących, ponieważ wtedy możemy zawsze uzyskać lepszą cenę i dodatkowe bonusy - radzi członek zarządu TIG.

Powody do zadowolenia z pierwszego miesiąca wakacji mają także pienińscy flisacy, którzy organizują turystyczne spływy przełomem Dunajca.

- Frekwencja turystyczna na spływie była od początku tegorocznego sezonu bardzo dobra. Na początku lipca ruch był mniejszy z uwagi na deszcze, ale druga połowa lipca jest bardzo dobra. Do połowy lipca na spływie gościliśmy ponad 106 tys. turystów - powiedział szef pienińskich flisaków Jerzy Regiec.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • Gość

    - Warto szukać wolnych pokoi bezpośrednio u przedsiębiorców i nie korzystać z portali pośredniczących, ponieważ wtedy możemy zawsze uzyskać lepszą cenę i dodatkowe bonusy - radzi członek zarządu TIG.


    Bzdura stulecia, bezpośrednio w hotelu jest zawsze najdrożej! A najtaniej jest nadal, rezerwując przez niemieckie biura podróży, na niemieckich stronach. 30 lat doświadczenia.