Partnerzy portalu
Warto już teraz przygotować się na ponowne otwarcie lokali gastronomicznych Krzysztof Kaliciński radzi jak przygotować się na powrót do gastronomicznego życia; fot. unsplash.com / mat.pras

Warto już teraz przygotować się na ponowne otwarcie lokali gastronomicznych

- Decyzja rządu o ponownym otwarciu lokali gastronomicznych zostanie podjęta tak samo "nagle" jak została podjęta o ich zamknięciu. Kto będzie gotowy, ten skorzysta pierwszy i zacznie odrabiać straty - mówi w rozmowie z Horecatrends.pl, Krzysztof Kaliciński, konsultant, wykładowca Akademii Leona Koźmińskiego, trener biznesu, coach.

Autor: PP, www.horecatrends.pl Data: 17 marca 2020 08:02

Jak tłumaczy Krzysztof Kaliciński, próby poradzenia sobie z trudną sytuacją dla sporej części lokali gastronomicznych zakończyła się wraz z rozporządzeniem rządu o ich zamknięciu i dopuszczeniu wyłącznie sprzedaży z dowozem.

Czytaj: Premier zawiesza działalność wszystkich restauracji i pubów

- Wśród moich studentów na Kierunku HoReCa Menadżer (Akademia Koźmińskiego) są właściciele małej i średniej gastronomii, którzy bardzo dobrze poradzili sobie z transferem sprzedaży na dowóz i zanotowali relatywnie małe spadki sprzedaży w pierwszych dniach. Dla tych, którzy z różnych względów mają problem z przeformatowaniem się na dostawy lub jest to niemożliwe, chciałbym przekazać kilka rad jak przygotować się na ponowne otwarcia lokali, bo przecież to nastąpi - mówi ekspert.

Jego zdaniem, ponowne otwarcia to będzie proces, który potrwa również kilka tygodniu jeśli nie dłużej. Jednocześnie będzie się chciało otworzyć kilkadziesiąt tysięcy lokali co choćby ze względu za zaopatrzenie nie będzie łatwe. Odtworzenie zapasów czy produkcji, skompletowanie załóg, czy samo przygotowanie lokali zajmie "chwilę".

- Proponuję już teraz zacząć przygotowania i skupić się na tym niż na prognozowaniu rozwoju wypadków. Przygotowanie zależy od nas a na pozostałe kwestie mamy mniejszy wpływ. Decyzja rządu o ponownym otwarciu lokali zostanie podjęta tak samo "nagle" jak została podjęta o ich zamknięciu. Kto będzie gotowy, ten skorzysta pierwszy i zacznie odrabiać straty - dodaje Kaliciński.

Ekspert proponuje:

ROZMAWIAJ Z PRACOWNIKAMI O FINANSACH

- Wyłóż karty na stół i przedstaw sytuację. Nie zwalniaj pochopnie. Zaproponuj rozwiązania, ale też zapytaj pracowników o ich propozycje. Lepiej jeżeli ucierpi finansowo każdy po trochę niż niektórzy, całkowicie tracąc pracę - tłumaczy Krzysztof Kaliciński.

PRZEANALIZUJ KOSZTY OPERACYJNE

- Jest okazja sprawdzić rachunki za prąd i ilość zamówionej energii, zużycie wody, chemii. Nie tnij pochopnie wydatków marketingowych, utrzymuj komunikację z Klientami, nie zniknij - dodaje.

NARESZCIE. JEST CZAS, ŻEBY ZADBAĆ O LOKAL

- Podczas bieżącego działania nie ma na to czasu ani siły, a teraz jest okazja żeby dokonać drobnych napraw, wymienić kran, odświeżyć ścianę lub dwie. Bardzo wskazane jest doczyszczenie i dezynfekcja lokalu, w związku z... i tak w ogóle. Idealny moment na przerwanie "cyklu bakteryjnego" w lokalu - mówi ekspert z Akademii Koźmińskiego. 

USTAL PRECYZYJNIE NOWE PROCEDURY HIGIENY NA TERAZ I NA PRZYSZŁOŚĆ

- Lokale w końcu zostaną otwarte, ale problem nie zniknie. Nadal będziesz musiał szczególnie dbać o zdrowie pracowników i gości. Miej / stwórz procedury i ich przestrzegaj, dokumentuj. Kup termometr do mierzenia temperatury ciała, będzie Ci potrzebny do kontroli pracowników przychodzących do pracy (profilaktyka). Niech praca na kuchni w maskach będzie nowym standardem. Zachowaj dostępność środków dezynfekujących również dla Klientów - tłumaczy Krzysztof Kaliciński.

WRACAJ DO GRY ETAPAMI

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • Zbyszek Dolata

    Dodam tylko, że są to przydatne wskazówki wyjątkowo doświadczonego PRAKTYKA, a nie teoretyka.
  • Edek

    Myślę że teoretyk za dużo nie zna się na prowadzę iu czego kolwiek po pierwsze jak już sę informuje to wątpię żeby po takim strachu i zapasach ludzie rzucili się a reszta tych wypocin też oderwana od praktyki ....i nie realna
  • Jolanta

    Akurat. W Szanghaju ja otworzyli to i tak przez pierwsze 2 tygodnie nikt nie chodził
  • erafik

    Raczej nie nastawiałbym się na kolejki zanim ludzie zdecydują się na dobre zacząć znów jadąc w lokalach minie sporo dużo czasu a nie wiadomo czy takie imprezy jak np komunie się odbędą bo ludzie mogą jednak jeszcze panikować.
  • klich2468

    No to jest jasne że jak otworzą to tłumy będą stały żeby zjeść
  • Gość

    Tak. szalenie istotne jest przede wszystkim:
    - mydło w łazienkach powinno być cały czas dostępne (w czasach przed koronawirusem w lokalach WSZYSTKICH dużych sieci kawiarni zdarzały się braki - bywało, że pojemniki na mydło nie były uzupełniane),
    - regularna dezynfekcja klamek drzwi zewnętrznych i wewnętrznych np. co dwie godziny (to zawsze coś),
    - o higienie w toaletach wspominać nie trzeba.
    I wiele innych.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.