Partnerzy portalu
We Wrocławiu przybywa nowych punktów gastronomicznych (wywiad) Piotr Gładczak, autor Wrocławskich Podróży Kulinarnych; fot. Filip Gomułkiewicz

We Wrocławiu przybywa nowych punktów gastronomicznych (wywiad)

Pomimo całej okołopandemicznej sytuacji, we Wrocławiu w 2021 roku powstało już około 100 nowych punktów gastronomicznych - mówi Piotr Gładczak, autor Wrocławskich Podróży Kulinarnych.

Autor: Anna Wrona/horecatrends.pl Data: 09 września 2021 13:46

Anna Wrona, horecatrends.pl: Czy tegoroczne wakacje były udane dla sceny gastronomicznej we Wrocławiu?

Piotr Gładczak, Wrocławskie Podróże Kulinarne: Tegoroczne lato było dość specyficzne. Wydaje mi się, po rozmowach z wieloma właścicielami, że nie notowano aż takich wzrostów i boomu, jak w poprzednie lato. W dużej mierze wynikało to m.in. z tego, że Polacy w obawie przed zbliżającą się kolejną falą pandemii masowo wyjechali na wakacje i w pewnym momencie Wrocław faktycznie był dość pusty.

Czy przybyło dużo nowych lokali?

Pomimo całej okołopandemicznej sytuacji, we Wrocławiu w 2021 roku powstało już około 100 nowych punktów gastronomicznych. Pokazuje to więc, że nowi inwestorzy nie mają obaw przed wchodzeniem do tego biznesu, choć należy zauważyć, że większa część z tych projektów to bary bez wielkich nakładów finansowych.

Co ze street foodem? Czy w tym roku udało się przeprowadzić zaplanowane imprezy?

Imprezy znane od lat we Wrocławiu po rocznej przerwie powróciły do funkcjonowania, a większość z nich cieszyła się ogromną popularnością - tutaj warto wspomnieć m.in. o imprezach takich, jak Wrocław StrEAT czy Gastro Miasto. Kompletną nowinką był organizowany przez Pasibusa Festiwal Pasibrzucha na wrocławskich Partynicach. Impreza gastronomiczno-lifestylowa zgromadziła kilkadziesiąt tysięcy osób w trzy dni.

Czy widać jakieś zmiany w podejściu restauratorów do prowadzenia biznesu od czasu pandemii i wprowadzenia lockdownów?

Oczywistym jest fakt, że ceny w wielu miejscach poszybowały w górę. Nie są to jednak wartości 40-50%, o których wieściły media, a raczej 10-15%, co odpowiada realnemu wzrostowi kosztów prowadzenia działalności w Polsce na przestrzeni ostatnich miesięcy.

Sporo restauracji pozostało już w świecie delivery i dowozy stały się kolejną gałęzią, pomagającą utrzymać się na powierzchni.

Jakie są obecnie największe problemy restauratorów? Co może utrudniać prowadzenie biznesu w najbliższym czasie?

Największe obawy związane są oczywiście z niepewną sytuacją pandemiczną, a także z ciągle zmieniającymi się doniesieniami na temat podwyżek kosztów - produktów, mediów, paliwa, a także podatków i podnoszenia minimalnej kwoty stawki godzinowej.

Problemem we Wrocławiu jest także jego specyfika - przez ostatnich 20 lat dużą część zatrudnienia w gastronomii zapewniali studenci, których obecnie nie ma. Właściciele wielu lokali czekają na ich powrót, ponieważ problem z dostępnością nie tylko wykwalifikowanych, co po prostu pracowników, jest ogromny.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.