Wyboru zupy wielkanocnej nie trzeba zawężać do klasycznych rozważań - żurek czy barszcz biały? Magda Gessler proponuje na święta zupę chrzanową w kremowej wersji. Jak ją przyrządzić?
Najbardziej typowymi zupami wielkanocnymi, które je się praktycznie wszędzie w Polsce, są żur/żurek i barszcz biały. W niektórych regionach jada się barszcz czerwony, ale to rzadkość.
Wielkanoc to jednak także święto takich produktów jak jaja, majonez czy chrzan. Ten ostatni może być również bazą pysznej zupy. Jest popularna szczególnie właśnie w okresie wielkanocnym i może być gotowana na mięsnej bazie, np. wędzonych żeberkach, z dodatkiem białej kiełbasy.
Zupa chrzanowa Magdy Gessler na Wielkanoc bazy mięsnej jednak nie ma, natomiast wyróżnia się kremową konsystencją. Jak ją zrobić?
Krok 1. Na początku należy obrać ziemniaki i włoszczyznę i opłukać, a następnie pokroić w kostkę.
Krok 2. Warzywa zalewamy w garnku wodą, dodając liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu.
Krok 3. Wyławiamy liście i ziele angielskie, dodajemy chrzan i śmietanę, nadal gotując.
Krok 4. Całość wywaru miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Krok 5. Smażymy na oliwie chleb pokrojony w małe kosteczki i dodajemy do gotowej zupy. Serwujemy ją z połówkami ugotowanych jaj.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.