×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Wielkanocna zupa to nie tylko żurek i barszcz. Co proponuje Magda Gessler?
Jak zrobić wielkanocną zupę chrzanową? Przepis Magdy Gessler jest prosty. | fot. arc.

Wielkanocna zupa to nie tylko żurek i barszcz. Co proponuje Magda Gessler?

Autor: Witold Stech Data: 27 marca 2023 12:16

Wyboru zupy wielkanocnej nie trzeba zawężać do klasycznych rozważań - żurek czy barszcz biały? Magda Gessler proponuje na święta zupę chrzanową w kremowej wersji. Jak ją przyrządzić?

Najbardziej typowymi zupami wielkanocnymi, które je się praktycznie wszędzie w Polsce, są żur/żurek i barszcz biały. W niektórych regionach jada się barszcz czerwony, ale to rzadkość.

Wielkanoc to jednak także święto takich produktów jak jaja, majonez czy chrzan. Ten ostatni może być również bazą pysznej zupy. Jest popularna szczególnie właśnie w okresie wielkanocnym i może być gotowana na mięsnej bazie, np. wędzonych żeberkach, z dodatkiem białej kiełbasy.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Zupa chrzanowa Magdy Gessler na Wielkanoc bazy mięsnej jednak nie ma, natomiast wyróżnia się kremową konsystencją. Jak ją zrobić?

Zupa chrzanowa Magdy Gessler - składniki

  • 4 ziemniaki
  • włoszczyzna
  • 1 słoiczek chrzanu
  • liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 3-4 kromki razowego chleba
  • oliwa
  • szczypta cukru
  • jajka do podania (ugotowane na twardo)
  • woda

Zupa chrzanowa Magdy Gessler - wykonanie krok po kroku

Krok 1. Na początku należy obrać ziemniaki i włoszczyznę i opłukać, a następnie pokroić w kostkę.

Krok 2. Warzywa zalewamy w garnku wodą, dodając liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu.

Krok 3. Wyławiamy liście i ziele angielskie, dodajemy chrzan i śmietanę, nadal gotując.

Krok 4. Całość wywaru miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Krok 5. Smażymy na oliwie chleb pokrojony w małe kosteczki i dodajemy do gotowej zupy. Serwujemy ją z połówkami ugotowanych jaj.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz