×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Włoska gastronomia liczy starty. 22 tys. zamkniętych firm, duże zwolenienia
Aż 60 procent włoskich restauratorów odnotowało spadek obrotów o więcej niż połowę./ fot. shutterstock

Włoska gastronomia liczy starty. 22 tys. zamkniętych firm, duże zwolenienia

Autor: PAP Data: 19 maja 2021 09:06

Włoska gastronomia poturbowana przez COVID-19. 514 tysięcy zlikwidowanych miejsc pracy i 22 tysiące zamkniętych firm. Straty poniosło ponad 97 procent przedstawicieli tej branży.

60 procent restauratorów odnotowało spadek obrotów o więcej niż połowę.

Włoska gastronomia poturbownaa przez COVID-19

"Społeczne wyrzeczenia wymuszone na naszym sektorze nie zostały w odpowiedni sposób zrekompensowane" - stwierdził prezes federacji usługodawców Lino Enrico Stoppani. W raporcie podkreślono, że 89 procent przedsiębiorców z branży gastronomicznej uważa wsparcie finansowe za niewielkie lub niewystarczające.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Minister rozwoju gospodarczego Giancarlo Giorgetti zapewnił, że w następnym rządowym dekrecie przeznaczone zostaną dalsze środki na wsparcie dla tego sektora.

Tegoroczne dane wskazują, że obroty w gastronomii spadły średnio o 20 procent. Według prognozy, ożywienia nie należy spodziewać się przed 2022-2023 rokiem. 85 procent przedstawicieli branży wyraziło w sondażu nadzieję na powrót do sytuacji sprzed pandemii.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz