Włoska gastronomia poturbowana przez COVID-19. 514 tysięcy zlikwidowanych miejsc pracy i 22 tysiące zamkniętych firm. Straty poniosło ponad 97 procent przedstawicieli tej branży.
60 procent restauratorów odnotowało spadek obrotów o więcej niż połowę.
"Społeczne wyrzeczenia wymuszone na naszym sektorze nie zostały w odpowiedni sposób zrekompensowane" - stwierdził prezes federacji usługodawców Lino Enrico Stoppani. W raporcie podkreślono, że 89 procent przedsiębiorców z branży gastronomicznej uważa wsparcie finansowe za niewielkie lub niewystarczające.
Minister rozwoju gospodarczego Giancarlo Giorgetti zapewnił, że w następnym rządowym dekrecie przeznaczone zostaną dalsze środki na wsparcie dla tego sektora.
Tegoroczne dane wskazują, że obroty w gastronomii spadły średnio o 20 procent. Według prognozy, ożywienia nie należy spodziewać się przed 2022-2023 rokiem. 85 procent przedstawicieli branży wyraziło w sondażu nadzieję na powrót do sytuacji sprzed pandemii.
Nie przegap najważniejszych wiadomości