Restauracja Tygiel w 5-gwiazdkowym Platinum Mountain Hotel & SPA w Szklarskiej Porębie została zaprojektowana przez wrocławską pracownię architektoniczną Q2Studio. Jej wnętrza to nowoczesna interpretacja tradycji regionu.
Tygiel według jednej z definicji oznacza miejsce, w którym mieszają się różne wpływy. W restauracji w Platinum Mountain Hotel & SPA w Szklarskiej Porębie to znaczenie realizuje się poprzez aranżację wnętrz, wykorzystane materiały oraz smaki, które tam znajdziemy.
Kiedy przekroczymy próg restauracji, możemy zobaczyć wiele nawiązań do chaty izerskiej i poczuć atmosferę foodsharing’u - wspólnego biesiadowania i dzielenia się jedzeniem, przy dużych stołach, co buduje charakter wspólnoty, bliskości i domowego ciepła - czytamy w materiałach prasowych pracowni architektonicznej Q2Studio.
Kadrowanie centralnej kluczowej części wnętrza przywołuje na myśl kompozycję obrazu. Goście patrząc z odpowiedniej perspektywy widzą “żywy obraz” zbudowany ciekawymi detalami wnętrzarskimi ujęty w drewnianą ramę.
Wnętrze kuchni, baru i bemarów jest akcentowane drewnianą ramą, co wizualnie strefuje tę część wyraźnie od części restauracyjnej, w której dominują ciemne barwy grafitów i czerni uzupełnione akcentami brązów. Natomiast są to przestrzenie otwarte. Live cooking daje możliwość obserwacji i skrócenia dystansu między kucharzami a gośćmi restauracji.
W restauracji Tygiel za kompozycje smakowe i filozofię “z pola na stół” odpowiada szef kuchni Dawid Klimaniec. W swojej kuchni oddaje hołd tradycji regionu, zapraszając w kulinarną podróż po Karkonoszach i Górach Izerskich.
W fine diningowym menu restauracji Tygiel znajdziemy m.in. lokalnego pstrąga, tatara z sarny, consomme z lokalnych, sezonowych grzybów czy jagnięce biodro.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.