Partnerzy portalu
Współwłaściciel Werandy: Duży nacisk kładziemy na sezonowość i to, co daje natura fot. materiały prasowe

Współwłaściciel Werandy: Duży nacisk kładziemy na sezonowość i to, co daje natura

Sezonowość to trend, który na stałe zagościł w wielu restauracjach, ukształtował ich charakter i wpłynął na to, co jest serwowane na talerzach. Przykładem będą m.in. lokale pod szyldem Weranda, czyli jedne z wielu topowych restauracji w Warszawie i W Poznaniu, w których kuchnia w głównej mierze bazuje na sezonowości oraz lokalnych dostawcach.

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 21 listopada 2019 08:12

Każda Weranda ma swojego szefa kuchni oraz menu dopasowane pod konkretnego gościa w danej lokalizacji, w której działa restauracja. Z kolei pieczę nad wszystkimi szefami kuchni sprawuje Katarzyna Janaszczyk. Właściciele nie ustalają menu, chociaż bywa, że dorzucą coś od siebie.

– Zdarza mi się przywozić pomysły kulinarne z różnych podróży, które chciałbym, żeby znalazły się w Werandzie, ponieważ mnie zachwyciły, ale z reguły daję wolną rękę szefom kuchni. Od jesieni będziemy tworzyć akademię kulinarną w Werandzie Home, w której wszyscy nasi szefowie kuchni będą wspólnie gotować, wymieniać swoje doświadczenia i tworzyć kartę menu do każdego miejsca. Mimo wspólnego DNA Werandy, każda z restauracji ma zróżnicowane menu w zależności od miejsca i gości – mówi Jan Poniński, współwłaściciel Werandy.

Kuchnia Werandy w głównej mierze bazuje na sezonowości oraz lokalnych dostawcach.

– Duży nacisk kładziemy na sezonowość i jak w przypadku kuchni w Weranda Home tego, co natura daje dookoła nas. Tam cała nasza restauracja jest bardzo nastawiona na naturę. Wystartowaliśmy w tym sezonie w Weranda Home z ofertą obiadową w każdą niedzielę i planujemy tak działać przez cały rok – zapowiada restaurator.

– Staramy się, żeby w naszych kuchniach były produkty od lokalnych dostawców, co nie jest oryginalne, bo większość restauracji to robi. Zależy nam na tym, żeby nasze produkty były najwyższej jakości. Oczywiście współpracujemy też z dwiema, trzema dużymi firmami ze względu na skalę naszej działalności, ale jak tylko możemy, staramy się urozmaicać ofertę w naszych daniach lokalnymi produktami. Dodam, że pieczemy własne pieczywo bez zakwasów i ulepszaczy. Nasze dania przygotowujemy tak, żeby wszystko co nasz gość dostanie na talerz, mógł zjeść, ponieważ, tony jedzenia marnują się i walczymy z tym, żeby ograniczyć to do minimum – podsumowuje Jan Poniński.

Czytaj więcej: portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.