Partnerzy portalu
Współwłaścicielka LAS-u: Prowadzenie restauracji to ciężki kawałek chleba (wideo) Sylwia Bartyś-Miłkowska, współwłaścicielka restauracji LAS/ fot. PTWP

Współwłaścicielka LAS-u: Prowadzenie restauracji to ciężki kawałek chleba (wideo)

- Otwarcie i prowadzenie restauracji to bardzo ciężka praca - nierówna godzinowo, obciążona dużym ryzykiem biznesowym i finansowym. A z drugiej strony... jednak przynosząca sporo satysfakcji i pozytywnych emocji - mówi w rozmowie z serwisem www.horecatrends.pl Sylwia Bartyś-Miłkowska, współwłaścicielka restauracji LAS.

Autor: MB; www.horecatrends.pl Data: 30 stycznia 2019 09:35

Gastronomia to niełatwy biznes... jednak wciąga i uzależnia.

- Wspólnie z Magdą (Zawiślak - współwłaścicielką restauracji LAS - przyp. red.) zajmujemy się gastronomią od ponad 10 lat. Zaczynałyśmy od powołania małego baru w stołecznych Pawilonach. Od tamtej pory co jakiś czas realizujemy nowy projekt - dodaje Sylwia Bartyś-Miłkowska.

Ostatnie ich wspólne restauracyjne dzieło to LAS - czyli Lokalna Atrakcja Stolicy, które powstało pod kultowym adresem Solec 44 w Warszawie, gdzie wcześniej funkcjonowała restauracja pod tą samą nazwą, co jej adres.  

- W Lesie postawiłyśmy na prostotę, na polską kuchnię tradycyjną w nowoczesnym wydaniu. W Warszawie jest mnóstwo restauracji, można tu spotkać smaki z całego świata. Jednak te polskie, tradycyjne były trochę jakby zapomniane, dostępne głównie w barach mlecznych. Chciałyśmy to zmienić - mówi Sylwia Bartyś-Miłkowska.

Zobacz również: Współwłaścicielka LAS-u: Polska kuchnia ma wiele do zaoferowania (wideo)

– Warszawa rozwija się dynamicznie. Warszawiacy są świadomymi konsumentami. Doceniają jakość we wszystkim, począwszy od produktu, kuchni, picia koktajli przez wystrój i małe niuanse, które pojawiają się tutaj – dodaje Magda Zawiślak.

Na warszawskim rynku gastronomicznym dzieje się naprawdę bardzo dużo. - Podejrzewam, że codziennie gdzieś w Warszawie otwiera się jakiś lokal, który ma już swoich gości. I jest to dobry znak zarówno w kontekście warszawskiej gastronomii, ale i całej Polski, ponieważ to pokazuje, że ludzie chcą wychodzić do lokali, smakować i poznawać nowe rzeczy. Wiele lokali jest ukierunkowanych na konkretną kuchnię, co jest fajne dla gości. Jeśli masz ochotę na wietnamskie potrawy, znajdziesz knajpę, która serwuje tylko takie dania. Masz ochotę na kuchnię polską z nowoczesnym twistem, przychodzisz do LAS-u. Gastronomia w Polsce ma się dobrze – zapewnia Aleksandra Osiecka manager restauracji LAS. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.