×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Wynagrodzenia w gastronomii. IGGP: Dane GUS są zawyżone, do tego dochodzi ''szara strefa''
Według GUS w lutym 2023 roku najgorzej opłacanymi branżami były przede wszystkim: zakwaterowanie i gastronomia. Fot. Shutterstock

Wynagrodzenia w gastronomii. IGGP: Dane GUS są zawyżone, do tego dochodzi ''szara strefa''

Autor: Katarzyna Gubała Data: 27 marca 2023 11:40

Przeciętne wynagrodzenie w sektorze HoReCa według GUS wyniosło: 3.839,87 zł netto. W opinii Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej są to dane zawyżone. Izba zwraca też uwagę na ''szarą strefę'', która jej zdaniem wymyka się ogólnopolskim statystykom.

Jak informuje IGGP na swojej stronie internetowej, Główny Urząd Statystyczny pokazał, że w lutym 2023 roku najgorzej opłacanymi branżami były przede wszystkim: zakwaterowanie i gastronomia.

Przeciętne wynagrodzenie w sektorze HORECA wyniosło wg GUS: 3.839,87 zł netto ( całkowity koszt takiego wynagrodzenia to dla pracodawcy: 6.203,01 zł) - podaje Izba. 

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

''Jak złudna jest taka statystyką GUS pokazują dane z Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń w 2023 r. .

Przykładowo:
25 % kucharzy zarabia poniżej 2 845,53 zł netto
50 % wszystkich Kucharzy zarabia średnio: 3 459,25 zł netto'' - wskazuje IGGP. 

Dane tegoroczne GUS - zdaniem IGGP - są zawyżone, ponieważ jeśli przyjrzeć się danym GUS-u, dotyczącym poszczególnych zawodów, które Urząd publikuje co dwa lata (ostatnie dane dotyczą 2020 roku), to na dole płacowej drabiny znalazły się następujące profesje:

01. Fryzjerzy, kosmetyczki i pokrewni - 2.213,28 zł netto,
02. Kelnerzy i barmani - 2.249,32 zł netto
03. Prace proste związane z przygotowaniem posiłków - 2.351.40 zł netto
(...)
08. Kucharze - 2.461.11 zł netto, (całkowity koszt takiego wynagrodzenia netto to dla pracodawcy: 4.270,94 zł z ZUS-em i podatkiem).

Izba przywołuje też dane Polskiego Instytutu Ekonomicznego według którego - około 6 proc. wszystkich wynagrodzeń w Polsce jest wypłacanych poza oficjalną ewidencją. Dlatego jak podkreśla IGGP, żeby ''PODNIEŚĆ płace w Gastronomii i ZMNIEJSZYĆ obciążenia kosztów pracy'' popiera projekty obywatelskie, pod którymi zbieranych jest 100.000 podpisów:

  • „Dobrowolny ZUS”  - prowadzony przez Rzecznika MŚ
  • „5 % VAT sprzedażowego w Gastronomii” 

Czytaj też Oto LISTA LOKALI zbierających podpisy pod Projektem - 5% VAT dla Gastronomii. Jak zgłosić lokal?

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz