Partnerzy portalu
Z fine diningu zostawiamy jakość, ale w restauracji musi być życie W trakcie pandemii wiele restauracji oferujących fine dining musiało zdefiniować się na nowo. Fot. Shutterstock

Z fine diningu zostawiamy jakość, ale w restauracji musi być życie

W Strefie Kultury w Katowicach jak w soczewce skupiają się losy restauracji premium z wielu wielkich miast w Polsce. Mamy restaurację, która nie działała rok i wróciła pod tą samą nazwą, nową restaurację, która powstała w miejsce uznanego lokalu w znanym miejscu oraz lokal po restauracji, który prawie rok stoi pusty.

Autor: Katarzyna Gubała Data: 08 grudnia 2021 08:00

W Strefie Kultury znajdują się znane w całym kraju instytucje: Spodek, NOSPR, Muzeum Śląskie, Międzynarodowe Centrum Kongresowe (MCK). Między Spodkiem a NOSPR usadowiły się dwie wieże Biurowców KTW.

Restauracja Isto, która znajduje się na parterze niższej wieży Biurowce KTW zawiesiła działalność w listopadzie 2020 r., ale na początku grudnia br. powróciła z nowym szefem kuchni Ziemowitem Owczarzem, nową załogą i nowym menu. Jaki pomysł na powrót po kilkunastu miesiącach nieobecności ma właściciel restauracji?

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Dariusz Racki z zespołu koordynującego otwarcie Isto wskazuje w rozmowie z horecatrends.pl, że w okresie przed pandemią fine dining zaczynał na trwale wpisywać się w polską kulturę gastronomiczną:

- Bardzo popularne były restauracje finediningowe, gwiazdkowe, jak Atelier Amaro, Senses czy Bottiglieria 1881, ale generalnie fine dining w Polsce dopiero pracował nad dotarciem do gości. Gdy przyszła pandemia, te fundamenty runęły. W przypadku restauracji Isto w Katowicach zadaliśmy sobie pytanie, czy chcemy kontynuować naszą przygodę z fine diningiem? Tak, ale chcemy spojrzeć na fine dining w inny sposób - podkreśla Racki.

Isto z tym samym szyldem, ale nowym pomysłem

Jak wyjaśnia Dariusz Racki, właścicielowi Isto zależało na odczarowaniu restauracji oferującej fine dining jako bardzo drogiego, niedostępnego miejsca.

- Postawiliśmy na zagospodarowanie większej ilości okazji w których jemy posiłek i poprzez które jesteśmy w stanie dotrzeć do naszych potencjalnych gości. Rozszerzyliśmy naszą ofertę o lunch w formie foodsharingu w przystępnej cenie. Wierzymy, że nasi goście, którzy przyjdą na taki lunch, spróbują świetnych, ciekawych dań, w przyszłości będą chcieli skorzystać również z menu a la carte czy menu degustacyjnego. Nastawiliśmy się też na to, by o wiele bardziej efektywnie pozyskiwanie nowych gości z poziomu różnych okazji. Co to znaczy? Będziemy komunikować, że można u nas zorganizować spotkanie rodzinne, urodziny czy imprezy biznesowe. Chcemy, żeby restauracja tętniła życiem - wylicza Dariusz Racki.

Restauracja była nieczynna przez 13 miesięcy. Powróciła z nowym szefem kuchni i nowym zespołem, ale nazwa - Isto - pozostała bez zmian. Czy nie była to ryzykowna decyzja?

- To, co udało się nam zrobić w tych bardzo trudnych dla gastronomii czasach, to skompletowanie rewelacyjnego zespołu. Przyznam, że przewyższył on nasze oczekiwania. Ale właśnie, te osoby: świetni kucharze, barmani, kelnerzy nie aplikowali po prostu do nowej restauracji. Oni aplikowali do restauracji Isto, która była już znana na rynku i wielokrotnie nagradzana. Dużo restauracji ma problem ze skompletowaniem załogi. W Isto chciało pracować wielu świetnych, wysokiej klasy profesjonalistów. Zatrudniliśmy najlepszych z nich - podsumowuje.

Do roli i do przyszłości restauracji finediningowych w rozmowie z horecatrends.pl odniósł się restaurator, szef kuchni Robert Sowa.

- Myślę, że restauracje fine dining nie będą się już tak rozwijały, jak to miało dotychczas miejsce. Raczej będzie taki casual dining, czyli coś pomiędzy szybką restauracją a restauracją elegancką. I myślę, że to nie jest spowodowane pandemią, tylko modą. Po prostu młode pokolenie chce iść do restauracji, zjeść coś dobrego, ale niekoniecznie przy nie wiadomo jak zastawionych stołach. Poza tym, ludzie chcą w restauracji odpocząć,  restauracja finediningowa jednak pewien rygor narzuca - mówi Robert Sowa.

Czytaj też: Robert Sowa: powstaje dużo nowych lokali w segmencie casual

Elegancki casual dining

Słowa Roberta Sowy zdaje się potwierdzać przykład restauracji w spektakularnym budynku NOSPR, do którego po półtorarocznej przerwie powróciła gastronomia. W miejscu restauracji Cadenza działa Alto.

- Podczas pierwszego lockdownu zamknięto m.in. instytucje kultury, opustoszał więc i budynek Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia, a to publiczność NOSPR stanowiła największą grupę gości restauracji tym miejscu - wyjaśnia Mateusz Jeżewski, menedżer restauracji Alto.

Restauracja Alto działa od połowy listopada. Kuchni Alto szefuje Robert Muzyczuk.  Sięga on po wyselekcjonowane produkty polskiego pochodzenia, często reprezentujące okoliczne tereny i region.

''Jednocześnie czerpie inspirację z wielu tradycyjnych kuchni europejskich, a całość zamyka w  formie ''Casual Diningu'' - informuje restauracja Alto.

- Trwa sezon koncertowy w NOSPR. Dużo gości łączy wyjście na koncert z kolacją w Alto. W menu znajdą między innymi galert z ozorem cielęcym, wegańskie danie oparte na selerze, troć czy kark ze świni puławskiej. Mamy też trzy propozycje deserów i świetną kartę win - wymienia Mateusz Jeżewski.

W ciągu dnia w dni robocze restauracja Alto zaprasza na lunch. Za trzy dania zapłacimy 29 zł. W każdym tygodniu szef kuchni proponuje 4 główne dania lunchowe. W tym tygodniu są to: Pierś z kurczaka/puree ziemniaczane/kalafior; Filet z sandacza/ cytrynowe risotto; Kasza jaglana/ puree z selera/warzywa korzeniowe; Kanapka własnego wypieku/mostek wołowy/sałaty/pikle.

Wymienione dania będą dostępne przez cały tydzień, za to codziennie w menu lunchowym zmieniają się zupy i desery.

Gastronomiczne serce Muzeum Śląskiego pozostaje puste

Kilkaset metrów od NOSPR znajduje się Muzeum Śląskie, w którym obok pokopalniane budynki sąsiadują z nowoczesnymi, szklanymi pawilonami. W sercu muzeum obok wieży wyciągowej stoi atrakcyjny zrewitalizowany budynek byłej maszynowni wieży Warszawa I.

Przez kilka lat działała w nim Moodro Restaurant, zamknęła się w styczniu 2021 r. Jak powiedział nam właściciel lokalu, o zakończeniu działalności zdecydowało kilka elementów - pandemia była jednym z najważniejszych. Od tego czasu budynek stoi pusty.

Muzeum Śląskie potwierdza w rozmowie z horecatrends.pl, że oferta wynajmu na razie pozostaje bez odpowiedzi. Najemców nie ma też na tę chwilę muzealny sklep i kawiarnia, która do niego przylegała. Na rozległy terenie muzeum działa obecnie tylko jeden lokal gastronomiczny - Moodro Bistro&Cafe.

Czytaj też: Andrea Camastra otworzy nową restaurację przy Pl. Trzech Krzyży. NUTA to ukłon w stronę jego pasji

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.