Restauracje stosują się do zaleceń, ale branża boi się kolejnego lockdownu. - W trakcie pandemii ponad 200 tysięcy ludzi pracujących w gastronomii pożegnało się ze swoim miejscem pracy i najpewniej z branżą - mówi serwisowi horecatrends.pl Maciej Żakowski, restaurator.
Jak mówi Maciej Żakowski, obecnie największym wyzwaniem dla restauratorów jest samodzielne ustanawianie standardów sanitarnych w lokalach własnych, szkolenie i nadzór nad obsługą. Restauracje biorą odpowiedzialność za ograniczenia.
- Odpowiedzialność za bezpieczeństwo sektora HoReCa leży na samym końcu po stronie restauratorów i hotelarzy, którzy są odpowiedzialni za wdrożenie i zaistnienie standardów. Gastronomia musi dbać o zdrowie i życie personelu oraz gości, by tzw. „sala i kuchnia" nosiła maseczki przez cały czas wykonywanej przez siebie pracy, wymaga to nieustannego zaangażowania od strony standardów - wymienia.
Maciek Żakowski przyznaje, że wielu gości odmawia i będzie odmawiać prezentacji dowodu szczepień, co utrudnia wyliczenia limitów miejsc. Restauratorzy muszą działać w tym zakresie na własny rachunek.
- Dezynfekcja stolików czy pojawiające się w restauracjach QSR oddzielające stoliki tablice ze szkła akrylowego nie wpłyną na fakt, że wielu gości odmawia i będzie odmawiać prezentacji dowodu szczepień. Przez to trudniej wyliczać limit miejsc w lokalu dla gości niezaszczepionych. Restauratorzy muszą działać w tym zakresie na własny rachunek, biorąc za to pełną odpowiedzialność - tłumaczy.
Dodaje, że restauracje stosują się do zaleceń dotyczących odstępów pomiędzy stolikami, ale niedoinformowana branża boi się kolejnego lockdownu.
- W trakcie pandemii ponad 200 tysięcy ludzi pracujących w gastronomii pożegnało się ze swoim miejscem pracy i najpewniej z branżą - przypomina Żakowski.
Wprawdzie letnia oraz zimowa odwilż w sektorze HoReCa wpłynęły pozytywnie na podmioty operujące w branży. Gastronomia żyje jednak w ciągłej niepewności.
- To były niezwykle ciężkie niemal dwa lata dla wszystkich polskich restauracji - podsumowuje restaurator.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.