Partnerzy portalu
Żakowski: Branża boi się kolejnego lockdownu Restauracje stosują się do zaleceń, ale branża boi się kolejnego lockdownu - mówi Maciej Żakowski

Żakowski: Branża boi się kolejnego lockdownu

Restauracje stosują się do zaleceń, ale branża boi się kolejnego lockdownu. - W trakcie pandemii ponad 200 tysięcy ludzi pracujących w gastronomii pożegnało się ze swoim miejscem pracy i najpewniej z branżą - mówi serwisowi horecatrends.pl Maciej Żakowski, restaurator.

Autor: Anna Wrona Data: 03 stycznia 2022 14:17

Standardy sanitarne w restauracjach

Jak mówi Maciej Żakowski, obecnie największym wyzwaniem dla restauratorów jest samodzielne ustanawianie standardów sanitarnych w lokalach własnych, szkolenie i nadzór nad obsługą. Restauracje biorą  odpowiedzialność za ograniczenia. 

- Odpowiedzialność za bezpieczeństwo sektora HoReCa leży na samym końcu po stronie restauratorów i hotelarzy, którzy są odpowiedzialni za wdrożenie i zaistnienie standardów. Gastronomia musi dbać o zdrowie i życie personelu oraz gości, by tzw. „sala i kuchnia" nosiła maseczki przez cały czas wykonywanej przez siebie pracy, wymaga to nieustannego zaangażowania od strony standardów - wymienia.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Wyliczanie limitów, dowody szczepień

Maciek Żakowski przyznaje, że wielu gości odmawia i będzie odmawiać prezentacji dowodu szczepień, co utrudnia wyliczenia limitów miejsc. Restauratorzy muszą działać w tym zakresie na własny rachunek.

- Dezynfekcja stolików czy pojawiające się w restauracjach QSR oddzielające stoliki tablice ze szkła akrylowego nie wpłyną na fakt, że wielu gości odmawia i będzie odmawiać prezentacji dowodu szczepień. Przez to trudniej wyliczać limit miejsc w lokalu dla gości niezaszczepionych. Restauratorzy muszą działać w tym zakresie na własny rachunek,  biorąc za to pełną odpowiedzialność - tłumaczy.

Branża boi się kolejnego lockdownu

Dodaje, że restauracje stosują się do zaleceń dotyczących odstępów pomiędzy stolikami, ale niedoinformowana branża boi się kolejnego lockdownu.

- W trakcie pandemii ponad 200 tysięcy ludzi pracujących w gastronomii pożegnało się ze swoim miejscem pracy i najpewniej z branżą - przypomina Żakowski.

Wprawdzie letnia oraz zimowa odwilż w sektorze HoReCa wpłynęły pozytywnie na podmioty operujące w branży. Gastronomia żyje jednak w ciągłej niepewności.

- To były niezwykle ciężkie niemal dwa lata dla wszystkich polskich restauracji - podsumowuje restaurator.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.