×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Zakwas na żurek bez mąki? Tak go robi Ewa Wachowicz
Zakwas jest jedną z kluczowych rzeczy w przygotowaniu tej wielkanocnej zupy. | fot. Shutterstock

Zakwas na żurek bez mąki? Tak go robi Ewa Wachowicz

Autor: Witold Stech Data: 05 kwietnia 2023 13:23

Sposobów na przyrządzenie wielkanocnego żurku jest co najmniej kilka. Można kupić gotowy, a także przyrządzić własnoręcznie na gotowym zakwasie lub też przyrządzić zakwas, co jest wersją najbardziej czasochłonną.

Żurek ma tradycyjny, charakterystyczny smak i często pojawia się na wielkanocnym stole. Tradycyjnie gotuje się go z zakwasu mącznego, zwykle robi na zakwasie z maki żytniej bądź pszennej, czasem z owsianej lub gryczanej. To baza, która świadczy o charakterze dania, a uzupełniają ją dodatkowe aromaty w postaci czosnku i przypraw.

Zakwas jest jedną z kluczowych rzeczy w przygotowaniu tej wielkanocnej zupy. Okazuje się jednak, że wykorzystanie mąki nie jest konieczne do jego przygotowania, a znana dziennikarka i restauratorka Ewa Wachowicz używa w swoim przepisie płatków owsianych, (można je także zmielić na mąkę owsianą) które mogą z powodzeniem zastąpić mąkę żytnią lub pszenną.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Zakwas na żurek Ewy Wachowicz. Jak go zrobić?

Składniki:

  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego

Jak zrobić zakwas na żurek wielkanocny? Przepis krok po kroku

Krok 1. W dużym słoiku (najlepiej 1 l) umieszczamy płatki (mogą być także zmielone) i dorzucamy do nich czosnek, ziele angielskie i liście laurowe.

Krok 2. Zalewamy całość letnią wodą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 4-5 dni pod przykryciem (ściereczka).

Zakwas do żurku z mąki razowej. Przepis Ewy Wachowicz

Oprócz przepisu z wykorzystaniem płatków owsianych Ewa Wachowicz proponuje także zakwas do żurku na mące razowej (dwóch typów). Przygotowanie jest równie proste.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 1400
  • 2 szklanki wody przegotowanej o temp. 60 st. C
  • 1 l letniej wody przegotowanej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 piętki chleba razowego

Jak zrobić zakwas z mąki razowej do żurku? Przepis krok po kroku

Krok 1. W słoju mąkę razową zaparzyć gorącą wodą i mieszać do uzyskania gęstej masy. Zalać ją następnie letnią wodą i wymieszać.

Krok 2. Czosnek i piętki chleba dorzucić do słoja i przykryć ściereczką lub gazą odstawiając w ciemne miejsca na ok. 4-5 dni

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz