Sposobów na przyrządzenie wielkanocnego żurku jest co najmniej kilka. Można kupić gotowy, a także przyrządzić własnoręcznie na gotowym zakwasie lub też przyrządzić zakwas, co jest wersją najbardziej czasochłonną.
Żurek ma tradycyjny, charakterystyczny smak i często pojawia się na wielkanocnym stole. Tradycyjnie gotuje się go z zakwasu mącznego, zwykle robi na zakwasie z maki żytniej bądź pszennej, czasem z owsianej lub gryczanej. To baza, która świadczy o charakterze dania, a uzupełniają ją dodatkowe aromaty w postaci czosnku i przypraw.
Zakwas jest jedną z kluczowych rzeczy w przygotowaniu tej wielkanocnej zupy. Okazuje się jednak, że wykorzystanie mąki nie jest konieczne do jego przygotowania, a znana dziennikarka i restauratorka Ewa Wachowicz używa w swoim przepisie płatków owsianych, (można je także zmielić na mąkę owsianą) które mogą z powodzeniem zastąpić mąkę żytnią lub pszenną.
Składniki:
Krok 1. W dużym słoiku (najlepiej 1 l) umieszczamy płatki (mogą być także zmielone) i dorzucamy do nich czosnek, ziele angielskie i liście laurowe.
Krok 2. Zalewamy całość letnią wodą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 4-5 dni pod przykryciem (ściereczka).
Oprócz przepisu z wykorzystaniem płatków owsianych Ewa Wachowicz proponuje także zakwas do żurku na mące razowej (dwóch typów). Przygotowanie jest równie proste.
Składniki:
Krok 1. W słoju mąkę razową zaparzyć gorącą wodą i mieszać do uzyskania gęstej masy. Zalać ją następnie letnią wodą i wymieszać.
Krok 2. Czosnek i piętki chleba dorzucić do słoja i przykryć ściereczką lub gazą odstawiając w ciemne miejsca na ok. 4-5 dni
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.