Dla wyznawców prawosławia to nieodłączny element Wielkanocy. Pyszny deser z twarogu zwany paschą świetnie wygląda i smakuje i może stanowić alternatywę dla wielkanocnych ciast. Swoim przepisem na wielkanocną paschę podzieliła się także Magda Gessler. Jak zrobić paschę?
Wielkanocna pascha jest przygotowywana z twarogu lub z mleka, śmietany, masła, z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i innych składników, także bakalii. To bardzo słodki i kaloryczny deser w formie ściętej piramidy, dekorowany na zewnątrz zwykle skórką pomarańczową i rodzynkami.
Pascha jest spożywana m.in. w Rosji, Ukrainie oraz niektórych rejonach Polski. Kojarzona jest z odradzaniem się przyrody i jest pełna symbolicznych odniesień (kształt piramidy to Grób Chrystusa, a słodkie dodatki - symbol bogactwa i dobrobytu). W prawosławiu termin pascha oznacza również Niedzielę Wielkanocną i stąd potrawa zyskała swą nazwę.
Paschę wielkanocną można przyrządzić na zimno lub na gorąco (te drugie są trwalsze, wytrzymują nawet ponad tydzień). Zimna wersja to twaróg ucierany z masłem, śmietaną, żółtkiem i cukrem, a wersja na gorąco może zawierać utarty twaróg lub np. kwaśne mleko lub mleko słodkie zamiast niego (do słodkiego mleka dodaje się kwaśnej śmietany). W tym sposobie przygotowania mleko się ścina podczas gotowania.
Kluczowy w przygotowaniu paschy jest wybór odpowiedniego twarogu. Musi być absolutnie świeży, podczas przyrządzania nieprzegrzany i najlepiej - jak najbardziej suchy. Serwatkę należy odcisnąć z twarogu całkowicie.
Składniki:
Krok 1. Twaróg należy zmielić w maszynce do mięsa trzy razy, a następnie wymieszać na jednolitą masę ze śmietaną. W tym czasie można namoczyć w koniaku rodzynki, a orzechy posiekać.
Krok 2. Masło w temperaturze pokojowej należy utrzeć z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii pozyskanymi z lasek. Do masy należy dodać, mieszając przez cały czas, po jednym żółtku. Skórkę cytryny po sparzeniu dodajemy do powstałej masy.
Krok 3. Twarogową i maślaną masę należy połączyć, mieszając szpatułką. Dodać do całości rodzynki (po odsączeniu), orzechy i skórkę pomarańczową.
Krok 4. Masa powinna spocząć po uformowaniu na sicie wyłożonym gazą (opcjonalnie - można zawinąć masę w lnianą serwetę), a z wierzchu należy ją obciążyć, by ją odsączyć. W lodówce chłodzimy paschę przez całą noc. Następnego dnia przekładamy i dekorujemy.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.