×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Zamiast ciast przygotuj na Wielkanoc deser. Jak paschę robi Magda Gessler?
Jak zrobić paschę na Wielkanoc? Przepis Magdy Gessler na pyszny deser. | fot. Kuchenne Rewolucje/FB

Zamiast ciast przygotuj na Wielkanoc deser. Jak paschę robi Magda Gessler?

Autor: Witold Stech Data: 28 marca 2023 11:23

Dla wyznawców prawosławia to nieodłączny element Wielkanocy. Pyszny deser z twarogu zwany paschą świetnie wygląda i smakuje i może stanowić alternatywę dla wielkanocnych ciast. Swoim przepisem na wielkanocną paschę podzieliła się także Magda Gessler. Jak zrobić paschę?

Wielkanocna pascha jest przygotowywana z twarogu lub z mleka, śmietany, masła, z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i innych składników, także bakalii. To bardzo słodki i kaloryczny deser w formie ściętej piramidy, dekorowany na zewnątrz zwykle skórką pomarańczową i rodzynkami.

Pascha jest spożywana m.in. w Rosji, Ukrainie oraz niektórych rejonach Polski. Kojarzona jest z odradzaniem się przyrody i jest pełna symbolicznych odniesień (kształt piramidy to Grób Chrystusa, a słodkie dodatki - symbol bogactwa i dobrobytu). W prawosławiu termin pascha oznacza również Niedzielę Wielkanocną i stąd potrawa zyskała swą nazwę.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Tradycyjna pascha ma formę kopczyka/piramidki. | zdj. ilustracyjne, fot. Shutterstock

Jak się robi paschę wielkanocna?

Paschę wielkanocną można przyrządzić na zimno lub na gorąco (te drugie są trwalsze, wytrzymują nawet ponad tydzień). Zimna wersja to twaróg ucierany z masłem, śmietaną, żółtkiem i cukrem, a wersja na gorąco może zawierać utarty twaróg lub np. kwaśne mleko lub mleko słodkie zamiast niego (do słodkiego mleka dodaje się kwaśnej śmietany). W tym sposobie przygotowania mleko się ścina podczas gotowania.

Jaki ser na paschę?

Kluczowy w przygotowaniu paschy jest wybór odpowiedniego twarogu. Musi być absolutnie świeży, podczas przyrządzania nieprzegrzany i najlepiej - jak najbardziej suchy. Serwatkę należy odcisnąć z twarogu całkowicie.

Wielkanocną paschę można przyrządzić na ciepło lub zimno. | zdj. ilustracyjne, fot. Shutterstock

Pascha Magdy Gessler na Wielkanoc - przepis

Składniki:

  • 1 kg tłustego twarogu
  • 250 g masła
  • 1,5 szklanki śmietany 18%
  • 4 laski wanilii
  • 200 g cukru pudru
  • 8 żółtek
  • 1 cytryna
  • 75 g rodzynek
  • 50 g skórki pomarańczowej (kandyzowanej)
  • 100 g orzechów włoskich
  • koniak (do namoczenia rodzynek)

Pascha Magdy Gessler - przygotowanie krok po kroku:

Krok 1. Twaróg należy zmielić w maszynce do mięsa trzy razy, a następnie wymieszać na jednolitą masę ze śmietaną. W tym czasie można namoczyć w koniaku rodzynki, a orzechy posiekać.

Krok 2. Masło w temperaturze pokojowej należy utrzeć z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii pozyskanymi z lasek. Do masy należy dodać, mieszając przez cały czas, po jednym żółtku. Skórkę cytryny po sparzeniu dodajemy do powstałej masy.

Krok 3. Twarogową i maślaną masę należy połączyć, mieszając szpatułką. Dodać do całości rodzynki (po odsączeniu), orzechy i skórkę pomarańczową.

Krok 4. Masa powinna spocząć po uformowaniu na sicie wyłożonym gazą (opcjonalnie - można zawinąć masę w lnianą serwetę), a z wierzchu należy ją obciążyć, by ją odsączyć. W lodówce chłodzimy paschę przez całą noc. Następnego dnia przekładamy i dekorujemy.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz