Skoro majówka, to i grillowanie. A skoro grillowanie to przeróżnej maści mięsa, kiełbasy, warzywa, ale także owoce. Do tego najlepiej nadają się te twarde, w tym ananas. Jak go przyrządzić na grillu?
Ananasa grilluje się naprawdę łatwo. Jest świetny jako grillowana przekąska solo, ale można przyrządzić go również w towarzystwie sosów. Ostry sos pomoże przełamać słodycz i nada mu dodatkowego charakteru.
Oto pięć prostych składników, których będziesz potrzebować, aby przygotować przepis na grillowanego ananasa:
Krok 1. Zamarynuj krążki ananasa w pozostałych składnikach.
Krok 2. Grilluj pierścienie z każdej strony na ruszcie przez dwie do trzech minut.
Opcjonalnie: Plastry ananasa można pokroić w kliny, a następnie nadziać je na szaszłyki przed grillowaniem.
Inną opcją na grillowanego ananasa jest marynowanie go w glazurze z cynamonu, masła i brązowego cukru.
Oto składniki:
Krok 1. Na grillu ułożyć łodygi ananasa. Posypać lekko cynamonem.
Krok 2. Wymieszać masło, brązowy cukier i cynamon. Pędzlem rozsmarować po kawałkach ananasa.
Krok 3. Grillować przez około 7-10 minut lub do momentu, gdy kawałki ananasa staną się złocistobrązowe.
Swoim przepisem na grillowanego ananasa podzieliła się także blogerka Kasia Zawada. W jej wersji smaku dodają rum, sok z limonki i płatki chilli.
Składniki:
Krok 1. W półplasterki należy pokroić ananasa obranego ze skórki. Twarde środki należy wykroić.
Krok. 2 Plastry należy obsypać płatkami chilli i ułożyć na grillu, grillując z obu stron na dużym ogniu ok. 10 minut.
Krok 3. Wcześniej należy przygotować sos w rondlu, rozpuszczając tam cukier, dodając rum i sok z limonki i gotując całość ok. 15 minut, cały czas mieszając.
Krok 4. Ananasa po zdjęciu z grilla należy polać sosem.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.