×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Zapomnij o kiełbasie z grilla. Grillowany ananas może być hitem majówki
Coraz chętniej grillujemy także owoce. Ananas nadaje się do tego świetnie. |

Zapomnij o kiełbasie z grilla. Grillowany ananas może być hitem majówki

Autor: WS Data: 30 kwietnia 2023 10:00

Skoro majówka, to i grillowanie. A skoro grillowanie to przeróżnej maści mięsa, kiełbasy, warzywa, ale także owoce. Do tego najlepiej nadają się te twarde, w tym ananas. Jak go przyrządzić na grillu?

Ananasa grilluje się naprawdę łatwo. Jest świetny jako grillowana przekąska solo, ale można przyrządzić go również w towarzystwie sosów. Ostry sos pomoże przełamać słodycz i nada mu dodatkowego charakteru.

Jak grillować ananasa? Wersja pikantna

Oto pięć prostych składników, których będziesz potrzebować, aby przygotować przepis na grillowanego ananasa:

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

  • Ananas: należy go obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w pierścienie.
  • Masło: stopione masło nada soczystości.
  • Miód: miód dodaje subtelnej słodyczy.
  • Ostry sos: odrobina ulubionego ostrego sosu podgrzewa atmosferę.
  • Sól: sól poprawia ogólny smak grillowanego ananasa.

Jak zrobić grillowanego ananasa? Przepis krok po kroku

Krok 1. Zamarynuj krążki ananasa w pozostałych składnikach.

Krok 2. Grilluj pierścienie z każdej strony na ruszcie przez dwie do trzech minut.

Opcjonalnie: Plastry ananasa można pokroić w kliny, a następnie nadziać je na szaszłyki przed grillowaniem.

Aromatyczny grillowany ananas z cynamonem

Inną opcją na grillowanego ananasa jest marynowanie go w glazurze z cynamonu, masła i brązowego cukru.

Oto składniki:

  • Ananas: główny składnik, należy go pokroić (po obraniu i wyjęciu gniazd nasiennych) w łodygi
  • Brązowy cukier: do dosłodzenia polewy.
  • Masło: stopione masło pomoże równomiernie rozprowadzić glazurę.
  • Cynamon: doda słodyczy z nutą przyprawy. Posyp trochę cynamonu wierzch łodyg, a także dodaj go do glazury.

Krok 1. Na grillu ułożyć łodygi ananasa. Posypać lekko cynamonem.

Krok 2. Wymieszać masło, brązowy cukier i cynamon. Pędzlem rozsmarować po kawałkach ananasa.

Krok 3. Grillować przez około 7-10 minut lub do momentu, gdy kawałki ananasa staną się złocistobrązowe.

Grillowany ananas z sosem - przepis Kasi Zawady

Swoim przepisem na grillowanego ananasa podzieliła się także blogerka Kasia Zawada. W jej wersji smaku dodają rum, sok z limonki i płatki chilli.

Składniki:

  • świeży ananas,
  • płatki chilli,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • sok wyciśnięty z 1 limonki,
  • 100 ml rumu

Jak zrobić grillowanego ananasa? Krok po kroku

Krok 1. W półplasterki należy pokroić ananasa obranego ze skórki. Twarde środki należy wykroić.

Krok. 2 Plastry należy obsypać płatkami chilli i ułożyć na grillu, grillując z obu stron na dużym ogniu ok. 10 minut.

Krok 3. Wcześniej należy przygotować sos w rondlu, rozpuszczając tam cukier, dodając rum i sok z limonki i gotując całość ok. 15 minut, cały czas mieszając.

Krok 4. Ananasa po zdjęciu z grilla należy polać sosem.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz