Szef kuchni Radosław Spirydowicz i menadżer restauracji Nikodem Zjawiony otworzyli w Sosnowcu ‘’Sztos - resto & music & bar’’. Wcześniej pracowali wspólnie w Ważnym Miejscu i Maglu Kulinarnym.
Wcześniej Radosław Spirydowicz i Nikodem Zjawiony pracowali w bistro Ważne Miejsce w Katowicach. W tym czasie lokal zdobył m.in. ogólnopolską nagrodę w rankingu gości Restaurant Week Polska w 2021 r. w kategorii “Najlepsza atmosferę” i ‘’Najlepszą obsługę’’ oraz wiele nagród w regionie Silesia - nagrody za najlepsze danie główne, najlepszą obsługę i atmosferę oraz najlepszą restaurację.
W lipcu br. Spirydowicz i Zjawiony zostali właścicielami restauracji w centrum miasta. Wcześniej mieścił się w niej Magiel Kulinarny, w którym obaj pracowali przed kilkoma laty. Ich nowy lokal to ‘’Sztos - resto & music & bar’’.
W menu Sztosu znalazły się m.in. Vegan Miso Ramen, Halloumi Fattuosh, burger wołowy, kokosowe curry czy pierś kaczki. Jak podają właściciele, stawiają na kuchnię międzynarodową z naciskiem na akcenty azjatyckie. W menu zawsze będą obecne dania wegetariańskie i wegańskie.
- Chcemy też promować foodsharing, czyli dzielenie się jedzeniem przy wspólnym stole - mówi horecatrends.pl Nikodem Zjawiony.
W menu Sztosu są talerze przekąsek dla 2-4 osób w opcji wegańskiej (64 zł) i mięsnej (69 zł). W dni robocze od godz. 12 do wyczerpania oferty serwowany jest dwudaniowy lunch w cenie 27 zł - zawsze w wersji wegetariańskiej i mięsnej.
W ‘’Sztos - resto & music & bar’’ można się napić piwa lanego Jurajskie i Kozel Cerny, piw kraftowych butelkowanych oraz drinków, napojów ciepłych, zimnych i mrożonych. Właściciele Sztosa mają w planach organizowanie wydarzeń kulturalnych, koncertów i stand-upów.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.