×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Zespół Roboczy ds. Gastronomii przy Rzeczniku MŚP - można dołączyć do spotkania on line
Pierwsze spotkanie Zespołu odbędzie się on line 3 lutego 2023 roku o godz. 12. Fot. IGGP

Zespół Roboczy ds. Gastronomii przy Rzeczniku MŚP - można dołączyć do spotkania on line

Autor: Katarzyna Gubała Data: 03 lutego 2023 09:45

Pierwsze spotkanie Zespołu Roboczego ds. Gastronomii przy Rzeczniku MŚP odbędzie się on line w piątek (3 lutego) o godz. 12:00. Można dołączyć do spotkania.

Rejestracja w celu uzyskania LINKU do SPOTKANIA ON LINE odbywa się tylko po wysłaniu prośby do RZECZNIKA MŚP na adres: 

rada.przedsiebiorcow@rzecznikmsp.gov.pl

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

DW: sekretarz@iggp.pl

Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej  (IGGP) po rozmowie z  Rzecznikiem MŚP min. Adamem Abramowiczem w dniu 3 stycznia 2023 r. podczas spotkania w Ministerstwie Finansów na temat jednolitej stawki 5% VAT na wszystkie usługi gastronomiczne, złożył w dniu 15 stycznia 2023 r. Wniosek w imieniu IGGP o powołanie Zespołu Roboczego ds. Gastronomii przy rzeczniku MŚP, przedstawiając:

Najpilniejsze sprawy dla gastronomii to m.in.:

- jednolita stawka 5% VAT na wszystkie usługi gastronomiczne (temat ten jest również procedowany w Sektorowej Radzie ds. Kompetencji - Turystyka) przy PARP. Czekamy obecnie na wyznaczenie terminu spotkania z Premierem Morawieckim w celu omówienia zasadności tego projektu i terminu jego wdrożenia, uruchomienie akcji zbierania 100 tyś podpisów pod tą inicjatywą,

- dobrowolny ZUS (projekt, który jest aktywnie wspierany i lobbowany przez IGGP) ,

- próba regulacji niekontrolowanych podwyżek czynszu najmu, obecnie zgodnie ze wskaźnikiem inflacyjnym GUS, a powinien być zamieniony odgórnie we wszystkich umowach najmu na wskaźnik WIBOR,

- program restrukturyzacji gastronomii w biurach i zakładach pracy, w sytuacji cały czas funkcjonującej pracy zdalnej w wielu sektorach gospodarki. Gastronomia w miejscach pracy jest w potężnej zapaści finansowej, podobnie okoliczne lokale gastronomiczne, które utrzymywały się z tzw. obiadów biznesowych,

- fundusz reprezentacyjny na wydatki w gastronomii - powinien być zwiększony do 10% przychodów firmy jako skuteczne pobudzenie sektora gastronomii i wydatków reprezentacyjnych, które będzie można uznać w 100% jako koszt uzyskania przychodu.

- rozwój kompetencji zarządzania finansowego biznesem gastronomicznym wg kluczowych wskaźników monitorowania biznesu,

- wsparcie branży wiedzą ekspercką w ramach zespołu ekspertów przy Akademii Praktyk Gastronomicznych i Hotelarskich (www.apgih.pl),

- budowa platformy e-learningowej do wsparcia operacyjnego/wiedzy/wymianu doświadczeń wewnątrz branży.

Czytaj też Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej chce spotkania z premierem Morawieckim. Jest wniosek

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz