Pierwsze spotkanie Zespołu Roboczego ds. Gastronomii przy Rzeczniku MŚP odbędzie się on line w piątek (3 lutego) o godz. 12:00. Można dołączyć do spotkania.
Rejestracja w celu uzyskania LINKU do SPOTKANIA ON LINE odbywa się tylko po wysłaniu prośby do RZECZNIKA MŚP na adres:
rada.przedsiebiorcow@rzecznikmsp.gov.pl
Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej (IGGP) po rozmowie z Rzecznikiem MŚP min. Adamem Abramowiczem w dniu 3 stycznia 2023 r. podczas spotkania w Ministerstwie Finansów na temat jednolitej stawki 5% VAT na wszystkie usługi gastronomiczne, złożył w dniu 15 stycznia 2023 r. Wniosek w imieniu IGGP o powołanie Zespołu Roboczego ds. Gastronomii przy rzeczniku MŚP, przedstawiając:
Najpilniejsze sprawy dla gastronomii to m.in.:
- jednolita stawka 5% VAT na wszystkie usługi gastronomiczne (temat ten jest również procedowany w Sektorowej Radzie ds. Kompetencji - Turystyka) przy PARP. Czekamy obecnie na wyznaczenie terminu spotkania z Premierem Morawieckim w celu omówienia zasadności tego projektu i terminu jego wdrożenia, uruchomienie akcji zbierania 100 tyś podpisów pod tą inicjatywą,
- dobrowolny ZUS (projekt, który jest aktywnie wspierany i lobbowany przez IGGP) ,
- próba regulacji niekontrolowanych podwyżek czynszu najmu, obecnie zgodnie ze wskaźnikiem inflacyjnym GUS, a powinien być zamieniony odgórnie we wszystkich umowach najmu na wskaźnik WIBOR,
- program restrukturyzacji gastronomii w biurach i zakładach pracy, w sytuacji cały czas funkcjonującej pracy zdalnej w wielu sektorach gospodarki. Gastronomia w miejscach pracy jest w potężnej zapaści finansowej, podobnie okoliczne lokale gastronomiczne, które utrzymywały się z tzw. obiadów biznesowych,
- fundusz reprezentacyjny na wydatki w gastronomii - powinien być zwiększony do 10% przychodów firmy jako skuteczne pobudzenie sektora gastronomii i wydatków reprezentacyjnych, które będzie można uznać w 100% jako koszt uzyskania przychodu.
- rozwój kompetencji zarządzania finansowego biznesem gastronomicznym wg kluczowych wskaźników monitorowania biznesu,
- wsparcie branży wiedzą ekspercką w ramach zespołu ekspertów przy Akademii Praktyk Gastronomicznych i Hotelarskich (www.apgih.pl),
- budowa platformy e-learningowej do wsparcia operacyjnego/wiedzy/wymianu doświadczeń wewnątrz branży.
Czytaj też Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej chce spotkania z premierem Morawieckim. Jest wniosek
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.