Grillowanym kiełbasom i mięsom często towarzyszą warzywa, ale także ziemniaki. Swoich wielbicieli ma także kaszanka z grilla. Jak je przyrządzić? Swoimi pomysłami na dwa ostatnie dania podzieliła się popularna instagramerka Wiktoria WIlamowicz.
Wiktoria Wilmanowicz, znana również jako Mama w Kuchni, jest popularną instagramerką, ale także uczestniczką 11. edycji programu MasterChef. Przed majówką zaprezentowała na swoim kanale swoje przepisy na grillowane dania.
Ziemniaki w kuchni polskiej pojawiły się za panowania Jana III Sobieskiego, dopiero w XVII wieku, a w pieczonej wersji zostały opisane w najstarszej polskiej książce kucharskiej – Compendium ferculorum (1682) Stanisława Czernieckiego. Szybko zyskały sławę i stały się podstawą polskiej diety. Pieczono je w ogniskach i popiele z pieca, dziś równie chętnie są grillowane.
Często stają się samoistnym daniem lub też dodatkiem do mięs i warzyw. Świetnie smakują także z dipami, np. na bazie jogurtu. Tą prostą potrawę można przygotować na wiele sposobów, grillując całe ziemniaki w folii, ale też grillując je w kawałkach.
Patentem stosowanym przez niektórych jest wcześniejsze ugotowanie ziemniaków, i także też radzi Wiktoria Wilmanowicz. Ugotowane ziemniaki należy później naciąć i przyprawić.
Jeśli chodzi o dodatki do ziemniaków - dobrym pomysłem jest grillowanie ich w ziołach. Można w tym celu stworzyć również marynatę, np. na bazie oleju i z dodatkiem tymianku, bazylii, koperku, majeranku lub rozmarynu.
Nacięte ziemniaki warto też przygotować z dodatkiem masła lub masła smakowego (np. czosnkowego lub pietruszkowego.)
Ziemniaki z grilla - składniki:
Krok 1. Najpierw należy ugotować ziemniaki w mundurkach do miękkości, a następnie naciąć je z jednej strony.
Krok 2. Nacięte ziemniaki przyprawiamy solą i papryką, polewamy oliwą i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Młode ziemniaki lepiej nadają się do grillowania niż te stare. Warto szukać również ziemniaków sałatkowych, np. odmian Agata, Denar, Lord, Vineta, Zenia. Jest większa szansa, że nie rozpadną się podczas grillowania w dużych temperaturach, za sprawą dużej wilgotności i małej zawartości skrobi.
Przed grillowaniem ziemniaków ze skórką dobrze jest też nakłuć je widelcem, dzięki czemu ciepło będzie rozprowadzane bardziej równomiernie. Długość grillowania ziemniaków zależy od wcześniejszego przygotowania. Jeśli zostały wstępnie ugotowane - wystarczy ok. 10-15 minut.
Grillowana kaszanka - składniki:
Krok 1. Jabłka należy pokroić w ćwierć-plasterki, a cebulę w półplasterki. Cebulę należy podsmażyć na patelni do miękkości.
Krok 2. Na folii aluminiowej układamy kaszankę i nacinamy ją wzdłuż. Obok wykładamy cebulę i plastry jabłek, a całość doprawiamy przyprawą do grilla, majerankiem i skrapiamy oliwą.
Krok 3. Zawijamy całość szczelnie folią i grillujemy.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.