Partnerzy portalu
ZPP:  Druga fala epidemii to trzeci cios dla branży gastronomicznej Związek Przedsiębiorców i Pracodawców (ZPP) wydał komunikat nt. działań ratunkowych dla gastronomii; fot. unsplash

ZPP: Druga fala epidemii to trzeci cios dla branży gastronomicznej

Autor: horecatrends.pl Data: 14 października 2020 17:24

Związek Przedsiębiorców i Pracodawców (ZPP) wydał komunikat nt. działań ratunkowych dla gastronomii. Jak podkreślono, druga fala epidemii to już trzeci cios dla branży gastronomicznej w tym roku. Pierwszym był lockdown, w trakcie którego restauracje przestały funkcjonować. Drugim był okres po otwarciu gospodarki, gdy lokale mierzyły się ze znacznie obniżonym popytem.

Uważamy, że nie istnieje racjonalny powód, by nie zrealizować naszej rekomendacji. Argumenty budżetowe nie znajdują żadnego uzasadnienia – lokale gastronomiczne siłą rzeczy nie będą rezerwuarem istotnych wpływów podatkowych w najbliższym czasie. W dłuższej perspektywie korzystniejsze z punktu widzenia finansów państwa jest podjęcie wszelkich działań umożliwiających im utrzymanie się, niż bierne obserwowanie fali bankructw, która bez wątpienia może nadejść, jeśli rząd nie zareaguje. Argumenty o charakterze zdrowotnym, odnoszące się do możliwości sprzedawania na odległość napojów alkoholowych, również nie znajdują racjonalnego uzasadnienia. Ten asortyment będzie w lokalach gastronomicznych droższy, niż w sprzedaży detalicznej, nawet mimo objęcia niską stawką podatku.

Reasumując, plan ZPP dla ratowania gastronomii zakłada trzy kluczowe rekomendacje:

– wprowadzenie minimalnej możliwej stawki 5% VAT na wszystkie usługi gastronomiczne, w tym te realizowane na wynos bądź z dowozem, podjęcie dialogu na poziomie UE ws. możliwości wprowadzenia przejściowo niższej stawki na tę kategorię usług;

– umożliwienie lokalom gastronomicznym sprzedaży na wynos i w dowozie napojów o niskiej zawartości alkoholu (piwo, wino, cydry);

– w okresie odbudowy po epidemii COVID-19, wprowadzenie jednolitej stawki 8% VAT na wszystkie usługi gastronomiczne"

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz