Partnerzy portalu
ZPP: Plany rządu nie "odmrożą" gastronomii Według ZPP plany rządu nie "odmrożą" gastronomii

ZPP: Plany rządu nie "odmrożą" gastronomii

Według nieoficjalnych doniesień, rząd planuje „otwarcie” restauracji od dnia 18 maja. Przedsiębiorcy działający w tym sektorze oceniają jednak, że planowana rygorystyczna forma obostrzeń spowoduje, że nieopłacalnym będzie otwarcie lokali w proponowanym terminie i reżimie. Ich zdaniem, planowane „odmrożenie” nie może być tak nazywane, ponieważ będzie to de facto dalsze utrzymywanie branży w zamknięciu.

Autor: horecatrends.pl Data: 12 maja 2020 12:57

Obawy branży gastronomicznej budzą założenia dot. rygorystycznych obostrzeń, jakie Rząd planuje wprowadzić dla „otwartych” po 18 maja lokali. Zgodnie z nieoficjalnymi informacjami, klienci będą mogli być obsługiwani wyłącznie w ogródkach i przez kelnerów. Stoliki poza lokalem mają być oddalone od siebie przynajmniej o dwa metry. Przy stoliku będzie mogła znajdować się tylko jedna osoba (z wyjątkiem rodzin). Powyższe rozwiązania spowodują znaczne ograniczenie liczby klientów, którzy będą mogli korzystać z danego lokalu gastronomicznego.

- Nie każda restauracja, bar, kawiarnia ma ogródek na zewnątrz lokalu. Dla tych obiektów, które taką możliwość posiadają, otwarcie pozostanie jednak nieopłacalne. Rozstawienie stolików w znacznej odległości oraz limit klientów przy stolikach spowodują, że liczba potencjalnych gości nie pozwoli na osiągnięcie rentowności z otwarcia lokalu. Ponadto, wielu właścicieli nieruchomości wynajmujących powierzchnie, nie będzie skłonnych do dalszych zwolnień z opłat lub oferowania preferencyjnych wysokości czynszu. Wynajmujący będą ponownie żądać pełnej stawki opłat, gdy tylko usłyszą słowa rządzących o dokonaniu „odmrożenia” branży gastronomicznej – mówią restauratorzy.

- Apelujemy, by nie nazywać planowanych rozwiązań „odmrożeniem”. Dla zdecydowanej większości z firm funkcjonowanie w nowym reżimie, nie będzie możliwe. Pozostaną one zamknięte. Tysiące kucharzy, kelnerów, barmanów oraz pracowników branż kooperujących nie wróci do pracy. Właściciele lokali nie osiągną przychodu. Wynajmujący powierzchnie nie uzyskają czynszu. Polacy nie skorzystają z oferty gastronomicznej. Rząd nie otrzyma wpływów z tytułu podatków i akcyzy – dodają.

Epidemia koronawirusa to potężny cios w całą branżę gastronomiczną. Z danych firmy GfK wynika, że wartość rynku gastronomicznego w Polsce to 36,6 mld zł. Przed obecnym kryzysem związanym z koronawirusem liczba lokali w kraju wynosiła ponad 76,5 tys. Dziś nikt nie jest jednak w stanie przewidzieć, ile z nich przetrwa trwający lockdown. Można jedynie szacować, że każdy dzień przedłużającego się urzędowego zamknięcia tej branży, to kolejne dziesiątki zamkniętych lokali gastronomicznych, setki nowych bezrobotnych oraz upadłości kolejnych firm z branż kooperujących. Sektor ten generuje nie tylko wartość samą w sobie. Zwiększa także lokalną atrakcyjność turystyczną i biznesową miast, czy miejscowości. Stanowi ważną rolę w zapewnieniu żywienia. Pełni ważne funkcje społeczne i kulturotwórcze.

Przedsiębiorcy sektora gastronomicznego podali też właściwe rozwiązania, które pozwoliłyby na prawdziwe, ich zdaniem, odmrożenie sektora. Lista 21 propozycji obejmuje m.in.: zapewnienie płynu do dezynfekcji rąk dla gości, praca w maskach i rękawiczkach, w miarę możliwości, zapewnienie przestrzeni pomiędzy stolikami, ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości w lokalu, umieszczenie informacji o maksymalnej liczbie gości w lokalu przy wejściu do lokalu.

Apel podpisało 22 restauratorów, we współpracy ze Związkiem Przedsiębiorców i Pracodawów

Jan Budzyński – Zielony Niedźwiedź, Warszawa
Adam Chrząstowski – Bocuse d’Or Poland, Poznań
Adam i Michał Czaja – Manifest. Kuchnia i Wino, Lublin
Marcin Czubak – BistrOfficyna, Katowice
Beata Dobrzańska – Posmakuj, Warszawa
Paweł Dobrzański- Posmakuj, Warszawa
Tatiana Fremond – Café de la Poste, Warszawa
Agnieszka Majksner – Zupitto, Kraków
Gieno Mientkiewicz, Warszawa
Iwona Niemczewska – Z Drugiej Strony Lustra, Szczecin
Juliusz Podolski – d’GUSTOR PR, Poznań
Pavel Portoyan – Bistro JCI, Kraków
Paweł Powroźnik – P jak Pysznie, Kępno
Michał Sobolewski – Klubokawiarnia Owoce i Warzywa, Łódź
Adam Sochacki – 35mm/ml, Kraków
Maciej Sondij – Dyletanci, Warszawa
Edyta Szast – Pogoda, Zamość
Agata Wojda – Fest Port Czerniakowski, Warszawa
Tomasz Wróblewski – Świetlica Wolności, Warszawa
Bartłomiej Czarnomski, U Fotografa Craft Beer Pub, Lublin
Bartłomiej Czarnomski, Browar Zakładowy Wielokran, Lublin
Marek Filisiński, Restauracja Water&Wine, Nałęczów

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • kamil

    Pod tym Apelem powinno podpisać się nie 22 restauratorów tylko 70 tys. wtedy może i sam "Pan Prezes" by to musiał wziąć pod uwagę !!!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.