×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Zupa cebulowa wg Magdy Gessler. Jak zrobić to francuskie danie?
Fot. Kuchenne Rewolucje/Facebook

Zupa cebulowa wg Magdy Gessler. Jak zrobić to francuskie danie?

Autor: Witold Stech Data: 21 kwietnia 2023 12:58

Zupa cebulowa pochodzi z Francji, a jej bazą jest mięsno-warzywny lub warzywny wywar z dodatkiem smażonej cebuli. Swoim przepisem na to danie podzieliła się również Magda Gessler. Jak ją robi?

Przepis Magdy Gessler na zupę cebulową

Soupe à l'oignon - tak w oryginale nazywa się zupa cebulowa, francuskie danie, które jest popularne również w Polsce. Podawana z grzankami z bułki pszennej i okraszana często warstwą tartego sera, jest pysznym i łatwym do przygotowania daniem.

Francuska zupa cebulowa może być podawana jako posiłek sam w sobie lub jako przystawka. Zupy cebulowe były popularne co najmniej od czasów rzymskich. W całej historii były postrzegane jako pożywienie dla biednych ludzi, ponieważ cebuli było pod dostatkiem i była łatwa w uprawie. Współczesna wersja tej zupy pochodzi z Paryża w XVIII wieku, przygotowywana z bulionu wołowego i karmelizowanej cebuli.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Smak zupy cebulowej można podkręcić, a w przygotowaniu ważne są szczegóły. Dobry bulion, odpowiednio duszona na maśle cebula to podstawa sukcesu. Restauratorka Magda Gessler w swoim przepisie dodaje także wytrawne wino i mieszankę aromatycznych przypraw.

Jak zrobić zupę cebulową z przepisu Magdy Gessler?

Składniki:

  • 6 średnich, drobno pokrojonych cebul
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 600 ml bulionu (wołowego lub drobiowego)
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 100 g startego sera żółtego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • bagietka pszenna

Zupa cebulowa nie obejdzie się bez grzanek oraz sera. | fot. Pixabay

Przepis na francuską zupę cebulową krok po kroku:

Krok 1. W połówki krążków należy pokroić cebulę, a czosnek posiekać drobno. W tym czasie w garnku roztopić masło.

Krok 2. Do roztopionego masła dodajemy cebulę i czosnek i dusimy na małym ogniu do przyrumienienia (ale nie przypalenia).

Krok 3. Wlać wino do zeszklonej cebuli i gotować kilka minut, a następnie wlać bulion, doprowadzając zupę do wrzenia.

Krok 4. Dodać tymianek i na małym ogniu gotować jeszcze 10 minut, po czym doprawić solą i pieprzem.

Krok 5. Zupę umieścić w miskach lub kokilkach, układając na wierzchu przyrumienione na patelni grzanki (podsmażyć je na maśle) z bagietek, które należy posypać starty ser.

Krok 6. W piekarniku z funkcją grilla umieścić miski i wstawić na kilkanaście minut w temperaturze 200 stopni C, do zrumienienia sera.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz