×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Żurek wielkanocny Magdy Gessler. W jej przepisie smaku dodaje niecodzienny składnik
W przepisie na żurek Magdy Gessler jest jeden niecodzienny składnik. | fot. Facebook

Żurek wielkanocny Magdy Gessler. W jej przepisie smaku dodaje niecodzienny składnik

Autor: Witold Stech Data: 22 marca 2023 12:38

Wielkanoc bez żurku obejść się nie może. Tradycyjnie gotuje go się z zakwasu mącznego na wędzonce lub białej kiełbasie. Magda Gessler dodaje jednak pewien składnik, który nie kojarzy się powszechnie z tą wielkanocną potrawą.

Na wędzonce lub białej kiełbasie, a przede wszystkim z zakwasu mącznego (zwykle z mąki żytniej) - tak zwykle gotuje się wielkanocny żurek. Nazwa potrawy pochodzi od dawnego niemieckiego sūr, dziś określanego jako sauer - kwaśny, a sama zupa jest specjalnością w kuchniach m.in. w Polsce, Białorusi, Czechach i Słowacji.

Tradycje przyrządzania żurku różnią się między sobą regionalnie. Na Górnym Śląsku zakwas na żur powstaje z żytniej mąki razowej, żur żeniaty to z kolei żur podawany z ziemniakami w kostce. W innych regionach zupa bywa podawana także z stopiona słonina, boczkiem, podrobami, gotowanym jajem. W wielkanocnym żurku Magdy Gessler pojawia się jeden składnik, kojarzony głównie z zupą grzybową, a mianowicie... właśnie grzyby.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Żurek Magdy Gessler na Wielkanoc - przepis

Składniki

  • 350 gramów mąki razowej
  • 300 gramów białej kiełbasy
  • 5 grzybów (tu najlepsze będą prawdziwki)
  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml śmietany
  • 1 litr wody
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 sztuk ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • majeranek
  • sól i pieprz czarny do smaku

Przepis na żurek Magdy Gessler - krok po kroku

Krok 1. Przygotowania zaczyna się od sporządzenia domowego zakwasu. W tym celu mąkę zalewa się w głębokim naczyniu gorącą wodę, aż do wyrobienia gładkiej masy, po czym dolewa pozostałą wodę i dodaje liście laurowe, ziele angielskie oraz trzy ząbki czosnku i przykrywa naczynie, owijając je gazą i pozostawiając w ciepłym miejscu na 3 dni. Po każdym dniu należy przemieszać masę, a po 3 dniach przerzedzić całość.

Krok 2. Grzyby należy posiekać i podsmażyć na rozpuszczonej łyżce masła, a następnie zalać bulionem i gotować do miękkości.

Krok 3. Do zupy dodajemy następnie zakwas, śmietanę, majeranek oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krok 4. Do gotowego żurku dodajemy jajka i kiełbasę. Jajka gotujemy w tym celu na twardo, po ugotowaniu krojąc je na ćwiartki. Kiełbasę parzymy przez ok. 20 minut, krojąc ją w plastry. Gotowy żur dekorujemy natką pietruszki.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz