Zwycięzca MasterChef otrzymał staż w 3-gwiazdkowej restauracji. Co ugotował w finale?



Katarzyna Gubała - 06 grudnia 2021 08:00


Zupa grzybowa, kaczka i gruszka w winie - ale jakie! Trzy klasyczne dania przygotowane przez 23-letniego Maćka Regulskiego w trakcie finału zachwyciły jurorów MasterChef. Padły porównania do gwiazdkowych restauracji.

10. edycję MasterChef wygrał Maciek Regulski, 23-letni student budownictwa z Dąbrowy Górniczej. Oprócz 100 tys. zł i możliwości wydania swojej książki kucharskiej otrzymał nagrodę specjalną: staż w restauracji uhonorowanej 3 gwiazdkami Michelin.

W trakcie finału programu Maciek Regulski zdradził Michelowi Moran, że pierwsza rzecz jaką zrobi po wygraniu MasterChefa, a więc i 100 tysięcy złoty będzie wysłanie mamy na wakacje, a ‘’siebie na staże’’.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Nowy MasterChef nagrodzony stażem w 3-gwiazdkowej restauracji

W trakcie ogłoszenia werdyktu 10. edycji MasterChef wystąpił Maciej Dobrzyniecki, prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce.

- Maćku, w imieniu polskiej Akademii Gastronomicznej postanowiliśmy przyznać tobie nagrodę specjalną, o której wielu profesjonalnych szefów kuchni marzy. Jest to staż gastronomiczny w 3-gwiazdkowej restauracji notowanej w przewodniku Michelin. Będziesz uczył się od najlepszych, a my jako Akademia Gastronomiczna będziemy obserwowali Twoją drogę - powiedział Maciej Dobrzyniecki.

- Taka nieprawdopodobna ilość talentu w jednym człowieku zdarza się bardzo rzadko. Nam się zdarzyła - szczerze - pierwszy raz od 10 lat - podsumowała Magda Gessler wręczając Regulskiemu statuetkę. Wcześniej z rąk jurorów nowy MasterChef odebrał czek na 100 tys. zł i symboliczną książkę.

Finał MasterChef - co ugotował zwycięzca

Na przystawkę Maciej Regulski przygotował zdekonstruowaną zupę grzybową. W daniu wykorzystał suszone grzyby (m.in. borowiki), suszone shitake, kurki, kurki czarne, świeże leśne grzyby, shimeji.

- Mamy makaron, w nim są zamknięte podsmażane leśne grzyby, na tym jest śmietana z miso i wszystko jest w wywarze z suszonych borowików i shitake - mówił prezentując danie.

- Odkrycie, bez słów, bomba, rakieta - skomentował Michel Moran.

Na danie główne Maciek Regulski podał pierś z kaczki, puree z kapusty czerwonej, chips z kaszy gryczanej i sos z czerwonego wina.

- Dla mnie ten fioletowy kolor plus wino plus kaczka to jest poezja. To jest przepiękny obraz. Do tego czipsy z kaszy gryczanej mnie powaliły, kaczka jest genialnie zrobiona, sos jeden i drugi jest idealny. Jest to absolutnie fenomenalne danie. W zasadzie masz menu na swoją restaurację - recenzowała Magda Gessler.

Na deser Regulski wybrał gruszkę gotowaną w winie i wiśniówce z czekoladową kruszonką i pomarańczowym kremem.

- Przyrządzone tak, jak powinno być w najlepszej restauracji na świecie. A tu zrobił mi ten deser 23-letni Maciek, który parę tygodni temu jeszcze szalał w kuchni jak wariat. A dzisiaj znakomity deser, dojrzały, perfekcyjny - zachwycał się Michelin Moran.

Gruszka gotowana w winie i wiśniówce, czekoladowa kruszonka, pomarańczowy krem PRZEPIS

 Składniki: gruszki, wino czerwone, goździki, ziarna anyżu, kakao, cynamon w laskach, wiśniówka, cukier, śmietana-30%, mąka, masło, jajka, likier pomarańczowy, skrobia ziemniaczana, pomarańcze

Gruszki:
Do garnka wlewamy czerwone wino, dodajemy wiśniówkę i około 120-150 g cukru. Dodajemy cynamon w laskach, parę goździków, łyżeczkę ziaren anyżu, doprowadzamy do wrzenia. Gruszki obieramy, dodajemy do wina i gotujemy przez około 20-30 minut, do miękkości i odstawiamy całość na bok.

Kruszonka:
Do garnka dodajemy 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, łyżkę kakao i mąkę. Ucieramy całość do uzyskania tekstury mokrego piasku, dodając odpowiednią ilość mąki. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 10-15 minut. Odstawiamy na bok.

Krem:
W garnku gotujemy śmietankę 30% z 70 ml likieru pomarańczowego, skórką z pomarańczy i sokiem z jednej pomarańczy. W osobnej misce mieszamy 5 żółtek z 5 łyżkami cukru i łyżką skrobi ziemniaczanej. Zagotowaną śmietankę dolewamy stopniowo do jajek, a następnie całość przekładamy do garnka i gotujemy do zgęstnienia. Doprawiamy cukrem.

Podanie:
Na talerzu układamy krem. Gruszkę obtaczamy w kruszonce i dodatkowo posypujemy kruszonką krem.

Więcej przepisów z finału MasterChef na masterchef.tvn.pl.