Partnerzy portalu
Zwycięzca MasterChef otrzymał staż w 3-gwiazdkowej restauracji. Co ugotował w finale? W finale 10. edycji MasterChef Maciek Regulski przygotował zupę grzybową, kaczkę i gruszkę w winie. Fot. MasterChef TVN

Zwycięzca MasterChef otrzymał staż w 3-gwiazdkowej restauracji. Co ugotował w finale?

Zupa grzybowa, kaczka i gruszka w winie - ale jakie! Trzy klasyczne dania przygotowane przez 23-letniego Maćka Regulskiego w trakcie finału zachwyciły jurorów MasterChef. Padły porównania do gwiazdkowych restauracji.

Autor: Katarzyna Gubała Data: 06 grudnia 2021 08:00

10. edycję MasterChef wygrał Maciek Regulski, 23-letni student budownictwa z Dąbrowy Górniczej. Oprócz 100 tys. zł i możliwości wydania swojej książki kucharskiej otrzymał nagrodę specjalną: staż w restauracji uhonorowanej 3 gwiazdkami Michelin.

W trakcie finału programu Maciek Regulski zdradził Michelowi Moran, że pierwsza rzecz jaką zrobi po wygraniu MasterChefa, a więc i 100 tysięcy złoty będzie wysłanie mamy na wakacje, a ‘’siebie na staże’’.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Nowy MasterChef nagrodzony stażem w 3-gwiazdkowej restauracji

W trakcie ogłoszenia werdyktu 10. edycji MasterChef wystąpił Maciej Dobrzyniecki, prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce.

- Maćku, w imieniu polskiej Akademii Gastronomicznej postanowiliśmy przyznać tobie nagrodę specjalną, o której wielu profesjonalnych szefów kuchni marzy. Jest to staż gastronomiczny w 3-gwiazdkowej restauracji notowanej w przewodniku Michelin. Będziesz uczył się od najlepszych, a my jako Akademia Gastronomiczna będziemy obserwowali Twoją drogę - powiedział Maciej Dobrzyniecki.

- Taka nieprawdopodobna ilość talentu w jednym człowieku zdarza się bardzo rzadko. Nam się zdarzyła - szczerze - pierwszy raz od 10 lat - podsumowała Magda Gessler wręczając Regulskiemu statuetkę. Wcześniej z rąk jurorów nowy MasterChef odebrał czek na 100 tys. zł i symboliczną książkę.

Finał MasterChef - co ugotował zwycięzca

Na przystawkę Maciej Regulski przygotował zdekonstruowaną zupę grzybową. W daniu wykorzystał suszone grzyby (m.in. borowiki), suszone shitake, kurki, kurki czarne, świeże leśne grzyby, shimeji.

- Mamy makaron, w nim są zamknięte podsmażane leśne grzyby, na tym jest śmietana z miso i wszystko jest w wywarze z suszonych borowików i shitake - mówił prezentując danie.

- Odkrycie, bez słów, bomba, rakieta - skomentował Michel Moran.

Na danie główne Maciek Regulski podał pierś z kaczki, puree z kapusty czerwonej, chips z kaszy gryczanej i sos z czerwonego wina.

- Dla mnie ten fioletowy kolor plus wino plus kaczka to jest poezja. To jest przepiękny obraz. Do tego czipsy z kaszy gryczanej mnie powaliły, kaczka jest genialnie zrobiona, sos jeden i drugi jest idealny. Jest to absolutnie fenomenalne danie. W zasadzie masz menu na swoją restaurację - recenzowała Magda Gessler.

Na deser Regulski wybrał gruszkę gotowaną w winie i wiśniówce z czekoladową kruszonką i pomarańczowym kremem.

- Przyrządzone tak, jak powinno być w najlepszej restauracji na świecie. A tu zrobił mi ten deser 23-letni Maciek, który parę tygodni temu jeszcze szalał w kuchni jak wariat. A dzisiaj znakomity deser, dojrzały, perfekcyjny - zachwycał się Michelin Moran.

Gruszka gotowana w winie i wiśniówce, czekoladowa kruszonka, pomarańczowy krem PRZEPIS

 Składniki: gruszki, wino czerwone, goździki, ziarna anyżu, kakao, cynamon w laskach, wiśniówka, cukier, śmietana-30%, mąka, masło, jajka, likier pomarańczowy, skrobia ziemniaczana, pomarańcze

Gruszki:
Do garnka wlewamy czerwone wino, dodajemy wiśniówkę i około 120-150 g cukru. Dodajemy cynamon w laskach, parę goździków, łyżeczkę ziaren anyżu, doprowadzamy do wrzenia. Gruszki obieramy, dodajemy do wina i gotujemy przez około 20-30 minut, do miękkości i odstawiamy całość na bok.

Kruszonka:
Do garnka dodajemy 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, łyżkę kakao i mąkę. Ucieramy całość do uzyskania tekstury mokrego piasku, dodając odpowiednią ilość mąki. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 10-15 minut. Odstawiamy na bok.

Krem:
W garnku gotujemy śmietankę 30% z 70 ml likieru pomarańczowego, skórką z pomarańczy i sokiem z jednej pomarańczy. W osobnej misce mieszamy 5 żółtek z 5 łyżkami cukru i łyżką skrobi ziemniaczanej. Zagotowaną śmietankę dolewamy stopniowo do jajek, a następnie całość przekładamy do garnka i gotujemy do zgęstnienia. Doprawiamy cukrem.

Podanie:
Na talerzu układamy krem. Gruszkę obtaczamy w kruszonce i dodatkowo posypujemy kruszonką krem.

Więcej przepisów z finału MasterChef na masterchef.tvn.pl.

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.