Biogram
Autorka najbardziej popularnego wegańskiego bloga kulinarnego w Polsce.
Chociaż studiował kulturoznawstwo postanowiła zająć się wegańskim gotowaniem. Na początku bywało różnie, ale w końcu się udało – inspirowanie do wegańskiej kuchni to jej praca na pełen etat.
W 2014 roku wydała debiutancką książkę Jadłonomia. Kuchnia roślinna – 100 przepisów nie tylko dla wegan, która doczekała się różnych formatów, wielu dodruków, setek tysięcy sprzedanych egzemplarzy, a nawet chińskiego wydania.
W 2018 roku wydała kolejną książkę Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata, która podpowiada, jak przyrządzić dobrze znane warzywa w zupełnie nowy sposób.
Od 2015 roku prowadzi swój program kulinarny Zielona Rewolucja Marty Dymek, który jest emitowany na antenie Kuchni+.
A od 2019 roku jest ambasadorką kampanii RoślinnieJemy, która jest częścią Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
Prowadzi też warsztaty kulinarne, robi wszystko, co może kogokolwiek zachęcić do jedzenia mniejszej ilości mięsa.