Cold brew daje wiele możliwości zwłaszcza wiosną i latem - mówi Aleksander Krzych, Brand Ambasador Dalla Corte w Best CS.
Jak tłumaczy Aleksander Krzych, Brand Ambasador Dalla Corte w Best CS, cold brew to metoda maceracji. Zimną wodą wyciąga się całą esencję kawy, herbaty czy ziół.
- Normalnie ten proces przebiega wiele godzin (kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt). Jeżeli chcemy przygotować szybciej ten napój, mamy ułatwienia na rynku, jak Hard Tank - mówi Brand Ambasador Dalla Corte w Best CS.
Jak wymienia ekspert, w rozwiązaniu tym redukujemy czas do godziny. Odpowiednio zmielona kawę wsypuje się do pojemnika, zalewa wodą (lub podłącza do wody) i włącza się urządzenie.
- Daje to nie tylko wiele możliwości na lato i wiosnę, kiedy chcemy się orzeźwić: cold brew z lemoniadą, nitro (cold brew zaserwowane z pomocą azotu, który daje nam kremistą konsystencję napoju). Na jesień i na zimę możemy przygotować np. infuzję alkoholu cynamonem czy ziołami. Możliwości są nieskończone i cały rok możemy się cieszyć maceracjami - wymienia.
Cold brew to trend, który staje się coraz mocniejszy. Napoje te pojawiają się w wielu kawiarniach, a czasami już także na stacjach paliw. Można przyrządzać je również z kawą speciallity czy fine robusta, a także łączyć z lemoniadą czy tonikiem. Latem świetnie sprawdzi się np. połączenie nitro ze świeżym sokiem z pomarańczy czy grapefruita.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.