Czy lokale gastronomiczne mogą produkować lody własnej roboty w niewielkich porcjach, w różnych smakach - zarówno słodkie, jak i wytrawne? Spytaliśmy o to Adama Rzewuskiego z Frigomat Polska.
- Jest na to sposób. Urządzenie, które tu mamy to nablatowa maszyna do produkcji świeżych lodów Frigomat GX - pozwala robić lody w małych porcjach, różne smaki - jakie sobie tak naprawdę wymyślimy i jakich w danym momencie potrzebujemy, a dodatkowo jest to dobrze policzalne, sprzęt jest estetyczny i nie zajmuje bardzo dużo miejsca w restauracji - wyjaśnia Adam Rzewuski.
Czy takie urządzenie sprawdzi się również w cocktail barze czy kawiarni?
- Jak najbardziej. Dzięki temu, że mamy tylko jedną kopułkę, do której wlewamy 2,5 litra wsadu i uzyskujemy 4 litry lodów po wymieszaniu, czyli po 15 minutach - mamy już lody gotowe do sprzedaży. W tej maszynie możemy też zmrozić alkohol - wyjaśnia ekspert.
Wskazuje, że świeże lody własnej roboty o ciekawych smakach w swoich kuchniach mogą stosować też szefowie kuchni.
- Na przykład lody o smaku buraka i gorgonzoli z krakersami czy samej gorgonzoli mogą być ekstra dodatkiem do mięs np. do steka czy do sałatek na zimno. Ciekawe będą również takie smaki, jak cytryna z tymiankiem czy mięta z cytryną - dodaje Adam Rzewuski.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.