×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Czy restauracja, bistro, cocktail bar mogą mieć własne lody - słodkie i wytrawne? (WIDEO)
- Lody burak z gorgonzolą i krakersami mogą być dodatkiem do steka lub sałatki na zimno - mówi Adam Rzewuski. Fot. Katarzyna Gubała/PTWP

Czy restauracja, bistro, cocktail bar mogą mieć własne lody - słodkie i wytrawne? (WIDEO)

Autor: Katarzyna Gubała Data: 28 marca 2023 14:28

Czy lokale gastronomiczne mogą produkować lody własnej roboty w niewielkich porcjach, w różnych smakach - zarówno słodkie, jak i wytrawne? Spytaliśmy o to Adama Rzewuskiego z Frigomat Polska.

- Jest na to sposób. Urządzenie, które tu mamy to nablatowa maszyna do produkcji świeżych lodów Frigomat GX - pozwala robić lody w małych porcjach, różne smaki - jakie sobie tak naprawdę wymyślimy i jakich w danym momencie potrzebujemy, a dodatkowo jest to dobrze policzalne, sprzęt jest estetyczny i nie zajmuje bardzo dużo miejsca w restauracji - wyjaśnia Adam Rzewuski.

Lody własnego pomysłu w cocktail barze? Lody do steka?

Czy takie urządzenie sprawdzi się również w cocktail barze czy kawiarni?

- Jak najbardziej. Dzięki temu, że mamy tylko jedną kopułkę, do której wlewamy 2,5 litra wsadu i uzyskujemy 4 litry lodów po wymieszaniu, czyli po 15 minutach - mamy już lody gotowe do sprzedaży. W tej maszynie możemy też zmrozić alkohol - wyjaśnia ekspert.

Wskazuje, że świeże lody własnej roboty o ciekawych smakach w swoich kuchniach mogą stosować też szefowie kuchni.

- Na przykład lody o smaku buraka i gorgonzoli z krakersami czy samej gorgonzoli mogą być ekstra dodatkiem do mięs np. do steka czy do sałatek na zimno. Ciekawe będą również takie smaki, jak cytryna z tymiankiem czy mięta z cytryną - dodaje Adam Rzewuski.

 

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Partner serwisu