- Falafel można spożywać w różnych rodzajach pieczywa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jeść go samego lub dołączyć falafele do zestawu meze, czyli małych przystawek lub po prostu stworzyć fantastyczny sharing plate lub buddha bowl - mówi Kuba Kowalczyk, Szef Kuchni Akademii Inspiracji MAKRO Kraków.
Horecatrends: Co to jest falafel?
Kuba Kowalczyk, Szef Kuchni Akademii Inspiracji MAKRO Kraków: Falafel to smażona na głębokim tłuszczu kulka lub mały kotlet która pochodzi z krajów Bliskiego wschodu, wykonany jest ze zmielonej wcześniej namoczonej ciecierzycy lub bobu, w niektórych regionach jest to mieszanka bobu i ciecierzycy. Falafel najbardziej popularny jest w kuchni lewantyńskiej oraz egipskiej, z której prawdopodobnie się wywodzi, choć do tej pory jest to kwestia sporna.
W Egipcie jest zazwyczaj przyrządzany z fasoli fava, czyli bobu, natomiast kuchnia lewantyńska (kuchnia krajów na wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego - przyp. red.) to ciecierzyca i ten właśnie styl robienia falafela jest bardziej popularny w krajach zachodnich.
Obecnie falafel jest często podawany w picie, chlebie samoon lub zawinięty w cienki placek taboon, khobz czy klasyczną tortillę.
Jak przygotować falafel w gastronomii?
Najważniejsza rzecz: falafel robimy zawsze z suchej ciecierzycy, którą trzeba namoczyć i odłożyć na 18-24 godzin. Następnie miażdżymy ją i łączymy z przyprawami suchymi i świeżymi, formujemy kulki lub małe kotlety i smażymy na głębokim oleju.
Można również skorzystać z gotowego produktu np. Falafel METRO Chef, który skróci czas przygotowania. Wystarczy wrzucić go do piekarnika na 180°C na 8 minut lub do frytury na 3 minuty również rozgrzanej do 180°C.
Falafel bardzo lubi towarzystwo piklowanych warzyw, świeże sałaty, pomidory, granat, warzywa surowe, świeże zioła - zwłaszcza miętę i kolendrę - a także ostre i łagodne sosy oraz sosy na bazie tahini. Tak naprawdę tylko wyobraźnia ogranicza nas w tym, z czym można go połączyć. Warto pamiętać o sezonowości, jak również o specjałach regionalnych i tam poszukiwać inspiracji.
Do jakich dań można wykorzystać falafele?
Falafel można spożywać - jak już wspomniałem - w różnych rodzajach pieczywa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jeść go samego lub dołączyć falafele do zestawu meze, czyli małych przystawek lub po prostu stworzyć fantastyczny sharing plate lub buddha bowl.
Oprócz klasycznego kształtu falafel można uformować w duży krąg i zrobić z niego burgera. Można również skruszyć falafele i serwować je jako dodatek do zup, zwłaszcza kremów.
Czy falafel może zastąpić w daniach wegetariańskich zamienniki mięsa?
Oczywiście, że tak! Falafel to bardzo dobre rozwiązanie, jeśli chodzi o wybór bezmięsnej wariacji mięsnej, która wykracza poza produkty oparte na soi i jest dobrym wyborem dla kogoś, kto decyduje się na zmianę swoich nawyków żywieniowych. Ze względu na swoja teksturę po usmażeniu falafel przypomina klopsa, ale ma dużo więcej składników odżywczych.
Dziękujemy za rozmowę.
Kuba Kowalczyk.
KUBA KOWALCZYK jest szefem kuchni Akademii Inspiracji Makro Kraków. Posiada 20-letnie doświadczenie w pracy w gastronomii, które zdobywał głównie w restauracjach z kuchnią tradycyjną, nowoczesną europejską jak również kuchnią staropolską. 12 lat spędził w Wielkiej Brytanii, gdzie pracował w The Savile Club, w którym wraz ze zdobywcą gwiazdki Michelin Michael’em James’em miał okazję przygotowywać kolacje dla członków rodziny królewskiej.
Kuba jest miłośnikiem stylu comfort food oraz modern bistro, przez to coraz częściej sięga do zapomnianych receptur z dawnych lat, które ubogaca o nowe trendy kulinarne. W gotowaniu stawia na sezonowość, najwyższej jakości produkty i jest zwolennikiem ruchu zero waste. Jego motto to “live simply, love food and enjoy life”.
W Akademii Inspiracji MAKRO Kraków Kuba Kowalczyk prowadzi warsztaty m.in. na tematy: ''Kuchnia wegańska i wegetariańska'', ''Nowoczesna kuchnia polska: wiosna'' czy "Szparagowe menu''.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.