- Nie układamy dań na talerzu wzorując się wyłącznie na aktualnej modzie. Serwujemy proste dania. Uważam, że w przyszłości kuchnia włoska będzie taka sama jak dziś. Najważniejsze są składniki: świeże i dobrej jakości - mówi Giancarlo Russo, propagator kuchni włoskiej w branży HoReCa.
''Polska na Talerzu 2023'' - raport firmy MAKRO Polska na temat rynku HoReCa wskazuje, że kuchnie polska i włoska od lat zajmują w raporcie pierwsze miejsca na podium. Pierwszym wyborem jest nadal nasza rodzima kuchnia - wybiera ją 47% gości, ale włoskie dania z roku na rok zyskują na popularności - wzrost z 31% do 34%.
''Nic dziwnego! Nie ma chyba nikogo, kto przynajmniej raz w życiu nie jadłby pizzy, spaghetti, risotta czy słodkiego tiramisu'' - czytamy w raporcie ''Polska na Talerzu 2023''.
Giancarlo Russo, propagator kuchni włoskiej w branży HoReCa wskazuje za co lubimy kuchnię włoską.
- Mam świadomość, że ludzie są zabiegani i oczekują, że w restauracji dostaną składniki, z których w domu sami przygotują sobie jedzenie, ale w kuchni włoskiej nie jest możliwe - mówi Giancarlo Russo, propagator kuchni włoskiej w branży HoReCa.
I dodaje: - Nie mogę dać klientowi 20 ml oliwy, parę ząbków czosnku, dwa pomidory. To jest niemożliwe. Proponujemy ewentualnie na wynos dania gotowe. Ważna jest technika gotowania. Przede wszystkim krótkie gotowanie, dlatego kuchnia włoska jest taka smaczna.
Giancarlo Russo przyznaje, że szefowie kuchni i restauratorzy cały czas szukają nowych potraw, ale...
- Nie oglądamy się na panujące w gastronomii trendy, nie układamy dań na talerzu wzorując się wyłącznie na aktualnej modzie. Serwujemy proste dania. Uważam, że w przyszłości kuchnia włoska będzie taka sama jak dziś. Najważniejsze są składniki - świeże i dobrej jakości - podkreśla chef Russo.
Uważa, że dania wyglądają efektownie, jeśli restauratorzy do przygotowywania potraw używają świeżych, sezonowych składników.
- Można łączyć składniki, np. paprykę z pomidorami, ale tu nie chodzi o efektowność. Kuchnia włoska jest bardzo prosta. Tutaj absolutnie nie ma co kombinować - podsumowuje z uśmiechem Giancarlo Russo.
W raporcie ''Polska na Talerzu 2023'' Giancarlo Russo zdradza również przepis na sukces restauracji z kuchnią włoską na polskim rynku.
- Istotna jest cena. Koszt za dobrej jakości produkty powinien utrzymywać się na minimum średnim poziomie. W kuchni włoskiej ważnym aspektem jest również sposób przygotowywania potrawy - mówi Giancarlo Russo. - Gdy 25 lat temu przyjechałem do Polski, niewielu kucharzy potrafiło ugotować makaron al dente. Uważali, że jest on surowy. Widzę, że z biegiem czasu ta świadomość się zmienia. Nie można zapominać o zapewnieniu dobrej atmosfery w restauracji.
Cały wywiad z Giancarlo Russo oraz dużo więcej o top trendach, zagrożeniach i szansach dla branży HoReCa w 11. edycji raportu ''Polska na Talerzu'', przygotowanym przez sieć hurtowni MAKRO Polska. Można go pobrać bezpłatnie klikając na link https://gazetki.makro.pl/polska-na-talerzu-2023/page/1
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.